Bănci și Asigurări

Euro, a doua zi de crestere

14.12.2005, 19:07 13

Leul a continuat sa se deprecieze fata de euro, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul unei piete putin lichide. Banca Nationala a calculat un curs de 3,6457 lei pentru un euro, cu 0,0031 de unitati mai mult decat in ziua precedenta.

Dolarul a inregistrat inca o depreciere, pierzand 0,0098 de unitati, pana la 3,0568 lei. Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6410/2,6460 de lei pentru un euro. In prima parte a sedintei de tranzactionare, euro a oscilat intre un minim de 3,6400 lei si un maxim de 3,6450 lei. Ulterior cotatiile s-au stabilizat la 3,6410/3,6460 de lei pentru un euro, nivel la care au ramas pana la inchiderea pietei.

"Ordinele de cumparare au provenit in special de la o banca importanta, insa volumele tranzactionate nu au fost semnificative. Euro mai are insa loc sa se aprecieze pana la 3,65-3,66 lei spre sfarsitul anului, insa pe termen lung trendul este de scadere", a comentat un dealer.

Piata a inregistrat un deficit de numai 2 milioane de euro luni, pe fondul unor vanzari catre clienti de 394 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 95 de mil. euro, in crestere usoara fata de sedinta precedenta.

Dealerii spun ca probabil o parte din investitorii speculatori care au deschis pozitii pe leu, atrasi de dobanzile mai ridicate de pe piata monetara, isi marcheaza acum profiturile, beneficiind si de usoara scadere a cotatiilor. Cumulate cu cumpararile importatorilor, acestea depasesc vanzarile de valuta, chiar si pe fondul remiterilor mai mari de la muncitorii din strainatate.

Dolarul a pierdut teren in continuare in fata euro pe pietele internationale, cotatiile urcand pana la 1,1920 dolari/euro, in conditiile in care pietele asteapta noi cresteri de dobanzi din partea Bancii Centrale Europene.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi se mentin intre 2% si 3,5% pe an, in conditiile in care BNR nu a desfasurat operatiuni open-market.

Dealerii asteapta astazi anuntul pentru o licitatie de vanzare de certificate de depozit la trei luni. In piata exista asteptari si pentru organizarea unei licitatii pentru atragerea de depozite la o luna, avand in vedere nivelul redus al dobanzilor, care denota acumularea unui exces semnificativ de moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO