Bănci și Asigurări

Euro este sfasiat de leu pe piata valutara (Update2)

Euro este sfasiat de leu pe piata valutara (Update2)

Click pentru imaginea intreaga

11.05.2007, 19:24 12

Moneda nationala a incheiat sedinta valutara de vineri in stationare, la cotatii apropiate celor de joi, de 3,2750 unitati.

Bancile au cotat euro in crestere la deschidere, la 3,2820 - 3,2840 lei, fata de 3,2750 lei in ziua precedenta, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta lansate de investitorii straini dupa inchiderea pietei locale de joi.

La deschidere, bancile au cotat euro in crestere fata de ziua precedenta, la 3,2820 - 3,2840 lei, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta lansate de investitorii straini dupa inchiderea pietei locale de joi.

Ordinele de marcare a profiturilor au mentinut presiunea la cumparare si au dus cursul de schimb la un maxim de 3,29 lei/euro in prima parte a zilei.

"Au fost apoi o serie de ordine de vanzare, venite atat de la bancile locale cat si de la nerezidenti, care au inversat directia pietei si au intors cotatiile spre nivelul de 3,28 lei/euro", a declarat dealerul unei banci.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs oficial de 3,2863 lei/euro, cu 0,22 bani peste raportul de joi. Dolarul american a avut o apreciere mai accentuata, de 1,19 bani, si a urcat la 2,4380 lei.

In cursul sedintei de joi, euro a continuat sa scada in raport cu leul pana la un minim de 3,2780 lei pe piata valutara, dupa ce BNR calculase un curs de 3,2841 lei. Analistii estimeaza ca presiunile de apreciere ar putea continua pana dupa jumatatea lunii, desi se indoiesc ca BNR va tolera coborarea cursului sub 3,25 lei pentru un euro.
"Este o combinatie de circumstante care are la origine o problema de sistem - faptul ca Trezoreria Statului a scos de pe piata circa 7 mld. lei, fara ca banii sa se intoarca deocamdata in banci. Lipsa de lei are impact pe curs, dar m-as mira ca BNR sa tolereze un euro sub 3,25 lei, iar instrumentul de oprire a aprecierii va fi cresterea alimentarii pietei cu lichiditate", a comentat pentru ZF Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank Romania.
BNR a injectat ieri inca un miliard de lei pe piata, dupa cele trei de vineri, printr-o noua operatiune repo (credite garantate cu titluri de stat sau certificate de depozit) la o dobanda de 7,6% pe an si la care au participat opt banci, dupa ce zilele trecute anulase operatiunile periodice de sterilizare. Craciun estimeaza ca BNR va mentine acest comportament in incercarea de a atenua presiunea asupra dobanzilor la lei.
Euro a stationat in cea mai mare parte a sedintei de tranzactionare de ieri la niveluri apropiate de 3,28 lei, unde coborase inca de miercuri seara. Nivelul scazut al cursului creeaza insa loc pentru corectii, atentioneaza analistii.
"Cu cat aprecierea este mai intensa, cu atat si corectiile vor fi mai puternice", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
In prima parte a zilei, euro a coborat de la 3,285 lei pana la 3,278 lei, in conditiile in care ordinele de vanzare de valuta nu si-au gasit, din nou, contrapartida la vanzatorii de moneda locala.
"Leul s-a deconectat in ultimele zile de la evolutia pietelor internationale. Aprecierea recenta a fost determinata de nivelul scazut al lichiditatilor de pe piata monetara", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Radu Craciun banuieste ca lipsa de lichiditate nu este determinata doar de comportamentul Finantelor, care au scos complet banii din sistem in loc sa-i mute dintr-un cont in altul, ci si de investitori straini care au cumparat titluri in lei, dar nu au vrut sa-si ia riscul valutar si se finanteaza pe termen scurt tot in lei. Proba ar fi ca luni, cand piata de la Londra a fost inchisa, dobanzile de la Bucuresti s-au calmat, pentru ca marti sa reapara presiunea.
Ieri, pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au stationat la niveluri ridicate, de peste 10% pe an. Astazi bancile au de returnat la BNR cele 3 mld. lei primite cu imprumut vinerea trecuta, dupa ce ieri au intrat pe piata alte 2 mld. lei dintr-un depozit la BNR ajuns la scadenta. Se mentine insa un deficit de lichiditate semnificativ avand in vedere diferenta pana la cele 7,7 mld. lei absorbite de Ministerul Finantelor.
Dealerii asteptau ieri o eventuala corectie de curs, dupa ce pietele vecine au fost prinse intr-o miscare de contagiune, reactionand la o noua crestere a volatilitatii pe pietele financiare din Turcia.
Radu Craciun considera insa ca situatia conjuncturala de pe piata locala este mai puternica, astfel incat aprecierea leului nu mai are legatura cu ceea ce se intampla cu alte monede din regiune precum zlotul sau forintul.
Lucian Anghel apreciaza ca in urmatoarele saptamani trebuie sa ne asteptam la o volatilitate ridicata a cursului euro/leu, in conditiile in care pe piata monetara se va mentine presiunea pe lichiditati.
Fata de inceputul anului, leul consemna ieri o apreciere in termeni nominali de 2,86% in raport cu euro, respectiv de 5,5% in raport cu dolarul american, spre bucuria celor care au de rambursat credite in euro si a importatorilor care pot vinde mai ieftin si mai mult, dar spre disperarea exportatorilor si a celorlalti care incaseaza venituri in euro, iar echivalentul in lei scade constant. In martie, importurile au ajuns la un ritm de crestere de 31%, dublu fata de cel de 14% inregistrat de importuri.
Radu Craciun crede ca euro nu are sanse sa inregistreze o revenire notabila in lunile urmatoare, avand in vedere ca vara este un sezon pozitiv pentru leu in mod traditional. El estimeaza un interval de variatie de 3,28-3,32 lei pentru un euro, lasand pentru toamna posibilitatea unei eventuale corectii semnificative.
Deocamdata, cheia miscarilor de curs ramane la nivelul dobanzilor de pe piata monetara. Daca deficitul de lichiditate se regleaza si dobanzile coboara spre minime de 1-3%, este de asteptat ca euro sa urce usor. Daca dobanzile se asaza in preajma dobanzii de politica monetara a BNR, de 7,25%, cresc sansele ca leul sa revina la o evolutie in tandem cu zlotul si forintul.
Problema de lichiditate este pana la urma artificiala avand in vedere ca BNR imobilizeaza sume uriase prin rezervele minime obligatorii, insa dat fiind faptul ca este vorba de o disfunctionalitate indusa de Trezoreria statului, prefera sa dea imprumuturi bancilor decat sa relaxeze semnificativ rezervele. De altfel, Trezoreria a continuat operatiunile de absorbtie saptamana aceasta, dar nu a reusit sa atraga decat o mica parte din suma propusa prin vanzarea de certificate pe un an (43 mil. lei, respectiv 7% din volumul oferit), in conditiile in care nu a dorit sa plateasca o dobanda mai mare de 7,2% pe an.
Piata are toate sansele sa se relaxeze de pe 23 mai, cand intra in vigoare noile prevederi privind rezervele minime care elimina din baza de calcul sumele in tranzit, estimate la circa 10% din pasivele bancilor, si vor lasa astfel un plus de bani bancilor.

DePfa pleaca din Romania

Banca germana DePfa a retras luna trecuta 162,6 milioane de lei (circa 50 de milioane de euro) din fondul inchis de investitii DepFa Money Market, creat in Romania urma cu circa trei ani pentru a specula aprecierea leului si dobanzile mai mari la lei fata de cele la euro. Fondul schimbase inca de anul trecut leii in euro, posibil in asteptarea unui moment bun de reintrat pe lei. In urma retragerii din fond, acesta a ramas cu un singur investitor si cu active in valoare de circa 40.000 de euro. (Roxana Pricop)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO