Bănci și Asigurări

Euro nu reuşeşte să spargă pragul de 4,45 lei, analiştii anticipează apreciere pentru leu

Euro nu reuşeşte să spargă pragul de 4,45 lei,...

Autor: Ciprian Botea

23.07.2014, 00:00 305

Euro a încheiat şedinţa valutară de ieri în apropiere de 4,44 lei, nivel la care fusese cotat şi de banca centrală la jumătate zilei, respectiv în scădere cu un ban faţă de şedinţa anterioară, iar analiştii se aşteaptă acum ca leul să câştige teren şi în zilele următoare. Euro a testat de mai multe ori în ultima perioadă pragul de 4,45 lei, pe care nu l-a mai atins din luna aprilie, dar fără să reuşească să treacă dincolo de acest nivel.

„Performanţa bună a burselor internaţionale, dinamica puternică a titlurilor de stat din zona euro cât şi revenirea presiunii de cumpărare în cazul titlurilor de stat în lei ne fac să credem că avansul monedei naţionale ar putea continua”, afirmă analiştii ING Bank. Totodată, analiştii Raiffeisen văd cursul la 4,42 lei/euro la finalul lunii septembrie. Euro câştigase peste un procent în faţa leului într-o singură săptămână pe fondul unui val de tensiune în regiune.

Anterior, cursul se stabilizase timp de o lună şi jumătate sub nivelul de 4,4 lei/euro. Leul coborâse până la un minim de 4,38 unităţi/euro la începutul lunii iulie, dar a înregistrat o depreciere neaşteptată săptămâna trecută pe fondul unor tensiuni regionale generate de o criză bancară în Bulgaria, unde a patra mare bancă a dat faliment, iar ulterior presiunea a fost menţinută de inflamarea conflictului din Ucraina.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO