Bănci și Asigurări

Euro ramane pe palierul de 3,6 lei

Euro ramane pe palierul de 3,6 lei
09.09.2008, 23:40 14

Euro s-a mentinut ieri in apropierea palierului de 3,6 lei, nivel la care urcase inca de la sfarsitul saptamanii trecute.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5995 lei pentru un euro, cu 0,64 bani sub nivelul anuntat vinerea trecuta. Dolarul a pierdut usor teren, coborand cu 0,18 bani, pana la 2,5300 lei.
"Piata nu a fost foarte agitata. Evolutia leului ramane, cel putin pentru moment, conectata la evolutia perechii euro/dolar", a comentat un dealer.
La inceputul sedintei de tranzactionare de ieri euro era cotat la Bucuresti la 3,58 lei, sub nivelul inchiderii de vinerea trecuta.
Pe parcursul zilei cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, urmarind evolutia pietelor externe. Pe fondul temerilor privind intrarea economiei din zona euro in recesiune, investitorii prefera acum sa se reorienteze catre activele americane, iar monedele de pe pietele emergente din regiune sunt penalizate, fiind considerate plasamente cu un grad mai mare de risc.
Cum dolarul a castigat ieri din nou teren in fata euro, pe piata locala cotatiile au urcat pana la 3,5925/3,6 lei pentu un euro, la sfarsitul zilei.
Dealerii de la Bucuresti se uita acum doar la evolutia pietelor straine, in conditiile in care oscilatiile perechii euro/dolar sunt principalul factor luat in calcul si de puternicii jucatori straini.
De altfel, deprecierea puternica a leului din ultimele zile a venit chiar in conditiile in care pe piata monetara dobanzile sunt la niveluri ridicate, de aproape 14% pe an. BNR nu a intervenit ieri pe piata, desi cererea de lichiditati ramane puternica. In luna august banca centrala a organizat in doua randuri operatiuni repo, prin care a injectat lei in piata, insa acestea au ajuns la scadenta de mult.
Nivelul lichiditatilor de pe piata interbancara a coborat sensibil in ultimele luni, iar de la jumatatea lunii august dobanzile la care bancile isi imprumuta lei au fost constant cu doua-trei puncte peste nivelul ratei de politica monetara a BNR. Managementul lichiditatilor este ingreunat si de lipsa unui calendar de cheltuieli din partea statului, intrarile de lei in piata fiind astfel dificil de intuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO