Evaluare BNR: IMM-urile au luat credite de 11 mld. lei anul trecut de la bănci, de trei ori sub potenţial

1 sep 2017 Autor: Anelis Baciu

Băncile locale au acordat credite noi pentru companii mici şi mijlocii (IMM-uri) în valoare de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) anul trecut, de peste trei ori mai puţin decât potenţialul de creditare de 34 miliarde de lei, potrivit calculelor Băncii Naţionale. 

Cea mai mare parte a finanţărilor, 30%, echivalentul a 3,3 mld. de lei, a mers către IMM-urile din imobiliare, singurul sector în care potenţialul de creditare a fost atins şi chiar depăşit, cu 270 mil. lei, anul trecut. Un volum însemnat de finanţări, dar sub potenţial, s-a îndreptat şi către IMM-urile din sectorul serviciilor şi utilităţilor, acestea atrăgând peste o cincime din creditele noi.

„Pentru materializarea potenţialului de creditare este necesar ca fiecare jucător să-şi asume în mod real şi autentic rolul pe care îl are. Statul trebuie să asigure un cadru de reglementare şi un mediu fiscal simplu şi predictibil, băncile trebuie să-şi adapteze permanent, atât oferta de produse şi servicii financiare, cât şi instrumentele interne de evaluare. Şi nu în ultimul rând, antreprenorii trebuie să se concentreze mai mult pe elemente de creştere a competitivităţii afacerii lor, pe inovare şi diferenţiere“, a explicat Monica Udrescu, director executiv aria IMM în cadrul Raiffeisen Bank, instituţie de credit care în portofoliu aproximativ 100.000 de clienţi IMM.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.09.2017

 
Cuvinte cheie:
BNR
, IMM-uri
, credite
, banci
, evaluare
, creditare
, finantare
, servicii
, imm
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide