Bănci și Asigurări

Exclusiv online: Incepe competitia adevarata intre banci - clientii isi vor putea muta contul de la o banca la alta pe loc

02.04.2010, 00:00 70

Persoanele fizice isi vor putea transfera mai simplu de la obanca la alta un cont curent in lei, impreuna cu banii din cont siinstructiunile de plata contractate, doar prin depunerea uneicereri la banca noua, fara a mai fi nevoie sa mearga la bancaanterioara.

Se vor elimina astfel cinci operatiuni pe care clientul ar fitrebuit sa le faca pentru transferul unui cont de la o banca laalta impreuna cu serviciile de plata, potrivit Asociatiei Romane aBancilor (ARB), care a emis un set de "Reguli comune privindmobilitatea conturilor", avizate de BNR si publicate pe site-ulpropriu, valabile de la 1 aprilie.

Aceste reguli comune nu sunt insa imperative pentru banci,fiecare avand dreptul sa participe sau nu la acest proiect.Clientul isi va putea muta un cont de la o banca la alta prin nouaprocedura simplificata doar daca ambele banci participa laproiectul ARB privind mobilitatea conturilor.

Pana acum, birocratia ii descuraja pe clientii bancilor sa isimute contul la alta institutie de credit, chiar daca respectivaoferea dobanda mai mare pentru sumele la vedere, un comision deadministrare mai mic sau posibilitatea de a atasa un card de debitcontului curent. O varianta era pur si simplu deschiderea unui contla alta banca si abandonarea contului deschis la banca initiala,astfel ca institutiile de credit ajungeau sa acumuleze conturiinactive, care dadeau o imagine eronata a numarului de clienti sipe care acum incearca sa le lichideze.

Setul romanesc de reguli adoptat de ARB a aparut dupa ce lanivel european au fost adoptate, in noiembrie 2008, "Principiicomune privind mobilitatea conturilor", ca o continuare aeforturilor Comisiei Europene de a crea o piata bancara comuna sicat mai concurentiala.

Care va fi efectul acestor reguli pe piata bancaraautohtona?

"Este clar ca pe clienti ii avantajeaza. Pentru banci insa vorfi cheltuieli suplimentare si mai multa bataie de cap. Am puteacastiga clienti mai usor, dar in acelasi timp, am putea pierde. Nustiu deocamdata in ce masura as dori sa particip, daca implicaobligativitate", spune Ion Popovici, vicepresedinte executiv alLeumi Bank Romania.

In setul de reguli comune adoptate de ARB nu se precizeaza untermen limita pana la care bancile trebuie sa decida daca participasau nu. De asemenea, orice institutie de credit care a acceptat saadere la proiect poate renunta ulterior, unilateral, printr-onotificare transmisa ARB cu 15 zile lucratoare inainte de datarenuntarii.

Avantajul pentru clienti in a mandata noua banca sa preia de lacea anterioara contul, soldul si serviciile de plata este mai marein cazul in care clientul foloseste serviciile de plata pe bazaunor debite directe, ordine de plata programate (standing order)sau ordine de plata emise cu data platii in viitor, servicii carenu sunt insa foarte mult utilizate de persoanele fizice dinRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO