Bănci și Asigurări

EximAsig a trecut pe profit, cu 600.000 lei, la un volum de prime subscrise de 12,7 mil. lei la 9 luni

EximAsig a trecut pe profit, cu 600.000 lei, la un volum...

Autor: Raluca Ghinea

05.11.2015, 00:00 259

"Pentru EximAsig este primul an de la înfiinţare în care înregistrează profit după primele trei trimestre. Compania se află în plin proces de optimizare a calităţii modelului de business, fiind preocupată de eficientizarea cadrului general de funcţionare şi de utilizare a resurselor, şi, de aceea, considerăm că există premise solide ca societatea să îşi consolideze rezultatele până la sfârşitul anului", a declarat într-un comunicat preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai.

Rezultatul obţinut de companie reprezintă efectul direct al adoptării unor măsuri de restructurare a activităţii şi de reducere a riscurilor aferente poliţelor subscrise prin reasigurare.

Gradul de solvabilitate al asigurătorului, determinat ca raport între marja de solvabilitate disponibilă şi maximul dintre marja de solvabilitate minimă şi fondul de siguranţă, era la finele lunii septembrie de 1,09.

"Menţionăm că, potrivit datelor oficiale, pentru categoria asigurărilor generale, gradul de solvabilitate mediu al pieţei era la finele primului semestru al anului de 0,54, din cele 28 de societăţi care practică asigurări generale numai opt înregistrând un grad de solvabilitate mai mare de 1,5, iar 13 societăţi având un grad de solvabilitate cuprins între 1,05 şi 1,5", se arată în comunicat.

După primele trei trimestre ale anului, Exim România avea o marjă de solvabilitate disponibilă de 17,8 milioane de lei, iar coeficientul de lichiditate era de 1,52.

Compania are în derulare procesul de majorare a capitalului social cu 20 de milioane de lei, în urma cerinţelor Autorităţii de Supreveghere Financiară, după ce exerciţiul Balance Sheet Review (BSR) a indicat capitaluri proprii negative după ajustări de 2,67 milioane lei, precum şi rate ale solvabilităţii negative la 30 iunie 2014.

ASF a aprobat planul de măsuri al EximAsig, considerând că este în conformitate cu necesităţile de ajustare în urma exerciţiului BSR, prin majorarea capitalului social cu 20 milioane de lei până la 15 octombrie.

Operaţiunea se va realiza, conform deciziei AGA din 12 octombrie, prin diminuarea în prealabil a capitalului social prin reducerea valorii nominale a unei acţiuni de la 10 lei, la 4 lei (valoare reieşită din calcul contabil), unica soluţie legală care permite respectarea drepturilor tuturor acţionarilor. Finalizarea acestei operaţiuni este estimată pentru sfârşitul primului trimestru al anului viitor, potrivit companiei.

"Societatea are toţi indicatorii prudenţiali peste limita minimă admisă şi continuă procesul de îndeplinire a măsurilor asumate pentru stabilirea unor soluţii solide privind solvabilitatea, aşa cum au fost ele comunicate autorităţii de supraveghere din domeniu, iar, odată cu majorarea de capital, compania va înregistra un exces de capital conform legislaţiei Solvency I şi va face un pas semnificativ pentru noul cadru legislativ Solvency II, care intră în vigoare în ianuarie 2016", a precizat Halalai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO