Bănci și Asigurări

Fără bani ieftini, băncile vor presa cu toată forţa pentru recuperarea creditelor

Fără bani ieftini, băncile vor presa cu toată forţa pentru recuperarea creditelor

Autor: Razvan Voican

03.09.2012, 00:04 1074

Toamna lui 2012 ar putea marca o schimbare dramatică de atitudine din partea băncilor în raport cu restanţierii, ultimele semnale indicând o creştere a agresivităţii în luarea deciziilor de executare silită a clienţilor care nu-şi mai plătesc creditele.

Multe bănci mari sunt deja presate de deteriorarea rapidă a rezultatelor financiare să facă rost de bani prin orice modalitate, iar numărul licitaţiilor pentru vânzarea de active imobiliare şi nu numai creşte de la o săptămână la alta.

Tendinţa este vizibilă şi pe segmentul corporate, unde băncile fie îşi presează la maximum clienţii să plătească, împingându-i de asemenea să-şi vândă din active, fie îi abandonează şi transferă creanţele altor jucători.

În condiţiile în care mult-aşteptata revenire a economiei din acest an a rămas doar o prognoză neconfirmată, veniturile potenţiale ale băncilor sunt lovite puternic, astfel încât restructurarea reţelelor teritoriale şi a personalului devine o soluţie de reducere a costurilor greu de evitat. La nivelul sistemului bancar, eventuale vânzări, fuziuni sau retrageri de pe piaţă vor fi dictate de decizii ale băncilor-mamă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO