Bănci și Asigurări

FGA: Falimentul City Insurance a ajuns la aproape 1 mld. lei pagubă şi mai sunt 154.625 cereri de plată de instrumentat. Până la cât va urca gaura City Insurance şi ce impact va avea Euroins, al doilea mare crah din piaţa asigurărilor?

FGA: Falimentul City Insurance a ajuns la aproape 1 mld....

Autor: Mircea Nica

03.08.2023, 17:45 146

♦ FGA susţine că nu poate estima sau calcula o sumă finală a plăţilor pentru cererile de plată rămase pentru că pretenţiile creditorilor de asigurări ai City Insurance nu sunt exprimate expres ♦ La Euroins, până pe 31 iulie 2023, FGA a plătit 27,2 mil. lei în baza a 7.591 cereri de plată ♦ În primele 7 luni din 2023, suma total plătită de FGA în contul a cinci falimente din piaţa asigurărilor, respectiv City Insurance, Euroins, Astra, Carpatica Asig şi Certasig, s-a ridicat la 434,3 mil. lei, din care peste 87%, circa 380,3 mil. lei, au fost plăţi doar pentru falimentul City Insurance.

Falimentul City Insurance, la aproape 2 ani de la retragerea autorizaţiei de funcţionare de către ASF, constatarea insolvenţei şi demararea promovării procedurii de faliment, a produs o pagubă de 976 mil. lei, bani plătiţi din multiplele majorări ale contribuţiilor asigură­torilor la Fondul de Garantare a Asi­guraţilor (FGA), dar şi din sumele strânse de-a lungul timpului de către FGA pentru a acoperi cererile de plată instrumentate în urma dau­nelor pentru care foştii clienţi ai City Insurance trebuiau să fie despă­gubiţi, conform datelor transmise ASF.

Dacă în 2 ani FGA a plătit aproa­pe 1 mld. lei pentru 104.903 cereri de plată şi mai sunt 154.625 de cereri de plată de instrumentat, paguba City Insurance poate ajunge la o sumă mai mult decât dublă faţă de cea plătită până acum, adică la peste 2 mld. lei în funcţie de dosarele de daună.

„În condiţiile în care în cererile de plată primite din partea creditorilor de asigurare ai societăţii City Insurance pretenţiile creditorilor de asigurări ai societăţii nu sunt exprimate expres, nu putem estima/calcula o sumă finală a plăţilor, pentru acest asigurător. În vederea îndeplinirii obligaţiilor către creditorii de asigurare, FGA va aplica dispoziţiile  Legii nr. 213/2015, realizând analize periodice cu privire la evoluţia cererilor de plată înregistrate şi a provizioanelor aferente, iar în baza datelor şi informaţiilor actualizate permanent, a estimărilor referitoare la evoluţia veniturilor din contibuţii, precum şi a modificărilor legislative, FGA va propune modificări ale reîntregirii disponibilului, dacă situaţia o va impune. La acest moment, nu sunt în discuţie modificări ale contribu­ţiilor“, a transmis ASF la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO