Bănci și Asigurări

Finantarile pentru afacerile mici, o piata de 800 mil. euro

20.06.2007, 18:01 17

Piata finantarii firmelor de mici dimensiuni si a intreprinzatorilor individuali, care a intrat de anul trecut pe radarul bancherilor, a ajuns deja la aproape 800 de milioane de euro.
BRD-SocGen si Banca Transilvania, care concentreaza cate o felie importanta din aceasta piata, duc o lupta stransa pentru suprematie. Piata s-a aglomerat insa inca de anul trecut, iar ceilalti jucatori au de asemenea ambitii puternice. Ambele banci au dezvoltat oferte de produse care se bazeaza pe standardizare, dedicate firmelor de mici dimensiuni si intreprinzatorilor individuali, care pot fi incadrate in segmentul de retail.
Banca Transilvania (BT) a deschis practic piata creditelor standardizate pentru IMM-uri, in anul 2005, iar de atunci si-a extins ritmic portofoliul, lansand noi produse sau servicii trimestrial. Acum, banca a ajuns sa aiba expuneri de 1,057 miliarde de lei (328 mil. euro) catre firmele mici numai prin aceste produse. Aproape 88.000 de clienti au contractat astfel de credite, cu peste 9.000 mai multi decat la sfarsitul anului trecut. De altfel, incepand de anul trecut, BT a inceput sa se pozitioneze ca o banca dedicata micilor intreprinzatori.
Francezii de la BRD-SocGen au intrat in forta pe piata firmelor mici in urma cu un an, lansand o gama aproape completa de produse. Acum, banca are un portofoliu de 330 de milioane de euro din creditele din gamele Ristretto si Simplis. Banca are peste 40.000 de clienti pentru aceste produse. Soldul este constituit din credite din gama Ristretto cu valori medii de 6.500 de euro, respectiv din gama Simplis (pentru investitii), cu medii de 36.500 de euro pe dosar. BRD a finantat si afaceri start-up (afaceri pornite de la zero, fara istoric), avand deja 1.100 de clienti pe acest segment si un sold al finantarilor de 11 milioane de euro.
Ambele banci detineau la sfarsitul anului trecut portofolii pe aceste produse de circa 200 de milioane de euro.
Pe piata finantarilor pentru firme mici mai sunt active si Bancpost, Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank sau Volksbank, care au lansat tot anul trecut credite standardizate, cu acordare rapida. Recent si Piraeus Bank a lansat un astfel de credit pentru IMM-uri, la care nu cere justificarea sumelor imprumutate. Aceste banci au insa expuneri mai mici pe IMM-uri. Credit Europe a ajuns la un sold al finantarilor prin aceste produse de 42 mil. euro, avand 3.500 de clienti. Volksbank a acordat credite standardizate de 52,7 mil. euro. Raiffeisen Bank a anuntat recent o triplare a soldului creditelor acordate IMM-urilor, fara insa sa precizeze volumul finantarilor. Banca si-a creat o forta speciala pentru vanzarea produselor destinate IMM-urilor, care cuprinde acum 200 de ofiteri specializati.
Bancpost a lansat in august anul trecut credite destinate finantarii afacerilor mici, utilizand de asemenea un model de acordare centralizata, bazat pe standardizarea produselor. In prezent, reprezentantii bancii sustin ca lunar se acorda aproximativ 1.000 de credite pentru afaceri mici, cu o valoare cumulata de peste 20 de milioane de euro. Banca nu a precizat insa soldul creditelor acordate pana acum. Creditele Bancpost sunt adresate atat firmelor de mici dimensiuni, cat si intreprinzatorilor individuali. Bancpost se bazeaza pe experienta acumulata de banca-mama - EFG Eurobank pe piata din Grecia, unde concentreaza aproximativ 35% din piata creditelor pentru firme de mici dimensiuni.
Alte trei banci de talie redusa sunt concentrate pe segmentul IMM-urilor, dar acestea se bazeaza mai mult pe oferirea de servicii specializate decat pe posibilitatea de a genera volume mari prin standardizarea produselor. ProCredit Bank este activa pe nisa finantarilor afacerilor micro din 2002, avand o valoare medie a creditelor acordate de circa 5.000 de euro. De anul trecut banca s-a orientat si pe zona finantarilor agro, acordand credite fie intreprinzatorilor individuali, fie firmelor din domeniu. Alte doua banci, Libra Bank si Romanian International Bank, incearca sa isi gaseasca un loc pe acest segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO