Finanţele au inundat piaţa monetară în decembrie, contribuind la căderea Robor şi la deprecierea leului

1 feb 2016 Autor: Iulian Anghel

Ministerul Finanţelor a cheltuit în de­cembrie cu 15,6 miliarde de lei (2,2% din PIB) peste veniturile obţi­nu­te în această lună, lucru ce a topit ex­ce­dentul înregistrat la 11 luni (plus 0,7% din PIB), l-a transformat în deficit (- 1,47% din PIB) şi a dezechilibrat şi mai ta­re piaţa monetară contribuind la că­derea Robor spre minime istorice şi la depre­cierea leului.

Partea pozitivă este că cele 15 mld. lei cheltuite în decembrie peste ve­nituri au mers în investiţii care, pe tot anul, au ajuns la 41 mld. lei (92% din ceea ce era programat).

Partea proastă este că sumele uria­şe eliberate de Finanţe într-o sin­gură lu­nă s-au adăugat deja excesului de li­chiditate din piaţă şi au contribuit la redu­cerea şi mai puternică a dobân­zi­lor şi, în final, la deprecierea leului faţă de euro.

„Execuţia dezechilibrată a buge­tu­lui complică foarte mult politica mo­netară. Lichiditatea foarte multă in­jec­tată în piaţă de Ministerul Finan­ţelor, într-o singură lună, a contribuit la îm­pin­ge­rea Robor spre zero şi ceva. Banii plu­tesc în piaţa monetară, iar cele 15 miliarde de lei injectate în plus în pia­ţă pun presiune nu doar pe do­bândă, ci şi pe curs“, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.02.2016

 
Cuvinte cheie:
ministerul Finantelor
, piata monetara
, deprecierea leului
, pib
, cheltuieli
, deficit
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Închide