Bănci și Asigurări

Finanţele au respins pentru a doua oară într-o lună ofertele băncilor la licitaţia cu titluri de stat

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

07.07.2015, 00:01 109

Ministerul Finanţelor a respins ieri toate ofertele primite de la bănci în cadrul licitaţiei cu obligaţiuni de stat cu scadenţa pe şase ani, prin care intenţiona să atragă 300 de milioane de lei (67 milioane de euro). Cele şase bănci participante la licitaţieplasaseră oferte de 210 milioane de lei, sub valoarea din prospect.

“Ministerul Finanţelor respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat”, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. În iunie, statul a respins pentru prima oară în ultimii aproape doi ani ofertele primite de la bănci în cadrul unei licitaţii cu obligaţiuni de stat cu scadenţa pe şase ani, de 300 milioane de lei.

“Ne aşteptăm la o evoluţie negativă a titlurilor de stat în lei după referendumul Greciei, lichiditatea redusă şi implicit diferenţial mai ridicat între preţul de cumpărare şi cel de vânzare afişat în piaţă”, anticipau analiştii ING înainte de derularea licitaţiei. Pentru această lună, statul şi-a propus să atragă 2,5 miliarde de lei prin emisiunea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat.

Luna trecută, statul a împrumutat aproape 2 miliarde de lei prin certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat. Pentru acest an, finanţele şi-au propus să împrumute 40 miliarde de lei. prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO