Bănci și Asigurări

Finantele cauta manager pentru pregatirea CEC de privatizare

05.07.2004, 00:00 29



Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Constantin Teculescu, va fi schimbat din functie inainte de inceperea procesului de restructurare a bancii in vederea privatizarii, prevazuta pentru anul viitor, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.



Contactat de Ziarul Financiar, Teculescu a declarat ca nu are cunostinta de o asemenea perspectiva si nu a dorit sa faca vreun comentariu.



Potrivit surselor citate, Teculescu nu este considerat persoana potrivita pentru a conduce activitatea CEC pe parcursul procesului de restructurare.



Actionarul unic al CEC este statul roman, prin intermediul Ministerului Finantelor Publice. In acordurile semnate cu institutiile financiare internationale, Romania s-a angajat sa privatizeze CEC in perioada 2005-2006.



Comisia de privatizare a bancii este formata din Mioara Ionescu, Adrian Suta, Gheorghe Matei, Rucsanda Repede (din partea Ministerului Finantelor); Eugen Radulescu, Emilian Ionica Antonescu, Andrei Cosmescu (BNR); Pavel Cojocaru, Eugen Iosivoiu (Ministerul Justitiei); Adriana Miron si Ioana Pantazescu (AVAS).



Comisia raspunde de organizarea si desfasurarea procesului de selectare si angajare a consultantului pentru privatizare potrivit procedurilor Bancii Mondiale.



Luna trecuta, Comisia a selectat sase banci de investitii pentru a depune oferte de consultanta. JPMorgan, Citigroup Global Markets Limited, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si BNP Paribas sunt cele sase mari banci de investitii alese pentru continuarea procedurii de angajare a unei case de consultanta in vederea vanzarii ultimei banci comerciale romanesti controlate de stat.



Lista scurta propusa de Comisia de privatizare a fost agreata de Banca Mondiala, care va asigura finantarea contractului de consultanta si va urmari intregul proces de privatizare.



Fiind vorba de una dintre ultimele tranzactii de dimensiuni importante de pe piata bancara a Europei Centrale si de Est, Comisia de privatizare a CEC a primit documentatii de prezentare de la 23 de competitori care si-au manifestat interesul pentru a fi angajati in calitate de consultant pentru privatizarea bancii.



Etapa urmatoare include transmiterea cererii de oferta catre cele sase banci selectate in vederea prezentarii ofertelor tehnice si financiare.



Durata angajamentului pentru firma de consultanta va fi de cel putin un an, incepand din luna octombrie 2004, iar plata serviciilor va fi realizata dintr-un imprumut nerambursabil acordat Romaniei de Banca Mondiala.



Consultantul va pregati procesul de due-dilligence, evaluarea, studiul de fezabilitate si va recomanda metoda de privatizare, calendarul si pachetul de actiuni care urmeaza sa fie vandut.



De asemenea, firma va pregati documentele de licitatie si vanzare si va sprijini comisia in organizarea licitatiei, alegerea cumparatorului, negocierea contractului si finalizarea tranzactiei.



Activele CEC se ridicau dupa primele cinci luni din acest an la 44.126 miliarde de lei (1,08 miliarde de euro), in timp ce valoarea creditelor acordate se ridica la 7.000 miliarde de lei. Banca a pierdut la sfarsitul anului trecut pozitia a treia in sistemul bancar in favoarea Raiffeisen Bank.
razvan.voican@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO