Bănci și Asigurări

Finanţele continuă să se finanţeze mai ieftin în lei: randament de 6,79% la trei ani

Finanţele continuă să se finanţeze mai ieftin în lei: randament de 6,79% la trei ani

Autor: Razvan Voican

03.02.2012, 00:04 309

Ministerul Finanţelor a redeschis ieri o emi­siune de obligaţiuni de stat pe trei ani ob­ţinând un randament de 6,79%, în scă­dere cu jumătate de punct procentual com­pa­rativ cu nivelul de la lansarea emisiunii pe 11 aprilie.

Statul reuşeşte astfel să menţină ten­dinţa de scădere a costurilor de finanţare de pe piaţa locală, tendinţă susţinută de semnalele BNR de reducere succesivă a dobânzii-cheie şi de injecţiile constante de lichiditate făcute de aceasta pe piaţa interbancară.
Finanţele au împrumutat ieri peste 1,3 mi­liarde de lei, suma fiind cu circa 74% mai mare faţă de cea programată. Continuă astfel politica de atragere a unor sume peste nivelurile din prospectele de emisiune, pe seama trendului descendent al dobânzilor.
În ianuarie, Ministerul Finanţelor a strâns de pe piaţa locală circa 10 mld. lei, mai mult decât dublul volumului plani­fi­cat. Pentru februarie au fost programate li­citaţii de titluri de stat de 5 mld. lei (1,16 mld. euro).
Decizia de ieri a BNR de reducere a do­bân­zii-cheie cu încă jumătate de punct pro­cen­tual, până la 5,5% pe an, era deja luată în con­siderare de piaţă, însă întăreşte direcţia des­cendentă a dobânzilor de pe piaţa monetară.
Chiar şi la noul nivel al dobânzii-cheie, rata ROBOR la 3 luni de pe piaţa inter­bancară se află la un nivel in­fe­rior, reflectând o situaţie con­fortabilă a lichidităţii.
Deşi cel puţin apa­rent Ministerul Finan­ţe­lor poate ridica bani fără pro­bleme de pe piaţa in­ternă, inclusiv la sca­denţe mai lungi (luna aceas­ta este programată o licitaţie de obli­ga­ţiuni în lei pe 15 ani), marţi a emis obliga­ţiuni pe 10 ani de 1,5 mld. dolari pe Wall Street, la un randament de 6,875%.
Majoritatea comentatorilor consideră că pri­ma de circa 0,6 puncte pro­centuale oferită in­ves­titorilor de către Mi­nis­terul Finanţelor este re­zonabilă pentru o emi­siu­ne de intrare pe piaţa ame­ricană care se vrea a fi bază pentru mai multe emi­siuni ulterioare, însă exis­tă analişti care contestă decizia Finan­ţe­lor de a se împrumuta la acest cost, invocând o dobândă echivalentă în lei de 9,5%, cu pes­te două puncte mai mare decât dobânda la care au fost emise ultimele obligaţiuni în lei pe 10 ani. De asemenea, este acuzată de­cizia de asu­mare a unei expuneri faţă de do­la­rul ame­rican, vulnerabilitatea faţă de os­ci­la­ţiile de curs de schimb fiind asimilate celei va­labile în cazul împrumuturilor în franci elveţieni.
Dacă statul reuşeşte să profite de aceas­tă conjunctură pentru a-şi reduce costurile cu refinanţarea datoriei publice, scăderile de do­bânzi ajung mai greu la clienţii neguver­na­mentali ai băncilor. Unele instituţii de cre­dit au operat de la începutul anului chiar ma­jorări ale dobânzilor la creditele în lei în loc de reduceri, profitând de spaţiul de manevră creat de scăderea ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară pentru a-şi îmbunătăţi propriile marje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO