Bănci și Asigurări

Finantele: Piedicile pentru listarea titlurilor de stat nu sunt la noi

22.03.2007, 19:39 11

Listarea de titluri de stat la Bursa depinde de rezolvarea disensiunilor dintre Depozitarul Central, controlat de BVB, si SaFIR - sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat, aflat in administrarea BNR, afirma ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
"Ministerul Finantelor nu are practic nicio implicare in aceasta discutie, care tine si de preluarea unor reglementari europene in domeniu. Noi vom incerca sa sprijinim rezolvarea neintelegerilor, prin organizarea unor consultari cu toate partile implicate. Altminteri, noi nu avem nicio problema cu listarea titlurilor", a declarat Vladescu.
Depozitarul Central inca asteapta sa primeasca documentele de autorizare a activitatilor de decontare si compensare de la BNR. Institutia va realiza atat operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare, cat si pe cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare.
Pentru cresterea transparentei si predictibilitatii emisiunilor de titluri de stat, Ministerul Finantelor a stabilit o regula clara a licitatiilor, pe tipuri de titluri: pentru certificatele de trezorerie, licitatiile vor fi organizate in a doua si a patra saptamana din luna, avand ca data de licitatie ziua de miercuri si data de decontare ziua de vineri, in timp ce pentru obligatiunile de stat de tip benchmark licitatiile vor fi organizate in prima si a treia saptamana a lunii, avand ca data de licitatie ziua de joi si ca data de decontare ziua de luni.
De asemenea, Finantele au anuntat ca va creste frecventa licitatiilor pentru emisiunile de titluri de stat si, implicit, numarul acestora, modificand datele de organizare ale licitatiilor si de decontare pentru emisiunile de certificate de trezorerie in vederea evitarii suprapunerii cu datele operatiunilor de piata monetara anuntate de BNR.
In prezent, pe piata primara a titlurilor de stat sunt inregistrati ca dealeri 11 banci din sistem. Sistemele informatice ale acestora nu sunt inca interoperabile cu SaFIR, componenta Sistemului Electronic de Plati operat de Transfond care asigura depozitarea si decontarea operatiunilor cu titluri de stat.
Un nou sistem de licitatie pentru titlurile de stat ar putea deveni functional in mai sau iunie. Deocamdata, Finantele utilizeaza un sistem pe baza de suport de hartie, astfel ca procesarea ofertelor se realizeaza greoi.
Dealerii primari trimit ofertele de cumparare de obligatiuni in plicuri sigilate la BNR, unde o comisie speciala introduce ofertele intr-un sistem informatic care genereaza rezultatele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO