Bănci și Asigurări

Finanţele s-au împrumutat peste ţintă datorită scăderii dobânzilor cerute de bănci

Finanţele s-au împrumutat peste ţintă datorită...

Autor: Marius Oncu

04.11.2014, 00:00 73

Trezoreria a primit oferte de 1,22 miliarde de lei de la bănci în cadrul licitaţiei, prin care avea planificat să împrumute suma de 500 de milioane de lei.

Randamentul mediu s-a situat la 3,83%, în scădere de la 3,93% la sfârşitul lunii octombrie, când statul a redeschis tot această emisiune de obligaţiuni pentru a atrage 593,8 milioane de lei.

Emisiunea a fost lansată la sfârşitul lunii iulie, iar până în prezent, MFP a împrumutat prin acest instrument 2,42 miliarde de lei.

Ministerul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma celei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 75 de milioane de lei.

Trezoreria a anunţat că vrea să împrumute în luna noiembrie 3,645 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea de 12 luni şi de obligaţiuni cu scadenţă la trei, cinci, şapte, zece şi 15 ani.

Statul vrea să atragă 3,3 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni în cadrul licitaţiilor de referinţă, unde costurile de împrumut sunt stabilite în funcţie de cererea din partea cumpărătorilor, şi 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, în cadrul cărora sunt împrumutate sume mai mici prin vânzarea de titluri în condiţiile stabilite la licitaţia principală.

Trezoreria a atras în luna octombrie de pe piaţa internă 4,085 miliarde de lei, din care 3,794 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă, iar restul prin sesiuni suplimentare.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 34,316 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv suma încasată prin licitaţia de luni.

La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO