Companii

Ministerul Finanţelor a împrumutat luni 300 milioane de lei, la un cost în scădere

Ministerul Finanţelor a împrumutat luni 300 milioane de...

Autor: Marius Oncu

20.10.2014, 15:02 118

Investitorii au înaintat oferte de 824,3 milioane de lei, însă Trezoreria a împrumutat doar suma vizată conform planului de împrumuturi, de 300 de milioane de lei.

Randamentul mediu a scăzut la 3,09% pe an, de la 3,54% pe an în urmă cu o lună, când statul a împrumutat doar jumătate din suma programată.

Emisiunea a fost lansată în februarie, iar statul a împrumutat prin acest instrument până în prezent 3,94 miliarde de lei, inclusiv suma atrasă luni.

Ministerul intenţionează să redeschidă marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma celei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 45 de milioane de lei.

Trezoreria a atras în octombrie fonduri de 1,505 miliarde de lei, inclusiv rezultatul de luni, din care 1,4 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă, iar restul prin sesiuni suplimentare.

Pentru luna octombrie, Trezoreria a anunţat un plan de împrumuturi de 3,6 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie pe şase şi 12 luni, precum şi prin emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de trei, cinci şi zece ani.

Astfel, statul a informat că ar vrea să atragă 3,3 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă, dar şi 300 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, în cadrul cărora sunt împrumutate sume mai mici prin vânzarea de titluri în condiţiile stabilite la licitaţia principală.

În septembrie, Trezoreria a împrumutat 1,962 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie în cadrul licitaţiilor principale şi 199,4 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Suma este mai mică decât cea prevăzută în prospectul pentru luna septembrie, în care Ministerul Finanţelor avea programate împrumuturi de 2,8 miliarde lei prin licitaţii principale şi de 270 milioane lei din alocări suplimentare.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 31,182 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv prin licitaţia de luni. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat pentru Bloomberg că România intenţionează să vândă obligaţiuni denominate în euro în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale la o licitaţie care va fi organizată în următoarele săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO