Bănci și Asigurări

Finanţele se împrumută pe zece ani cu 98,4 mil. lei. Randamentul obligaţiunilor a crescut la 7,65%

Finanţele se împrumută pe zece ani cu 98,4 mil. lei. Randamentul obligaţiunilor a crescut la 7,65%

Autor: Monica Juganaru

22.09.2011, 15:22 298

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras joi 98,4 milioane lei, prin vânzare de obligaţiuni cu scadenţă la zece ani, un sfert faţă de valoarea programată, şi a acceptat să plătească un randament mediu în creştere, de 7,65%, cel mai mare pentru acest tip de titluri din ultimii şase ani.

Băncile au subscris în total titluri de 791 milioane lei, iar valoarea indicativă a fost de 400 milioane lei.

Analiştii ING Bank se aşteptau la o alocare modestă pentru randamente în jurul nivelului maxim platit la licitaţia precedentă, de 7,65%, deşi nu excludeau respingerea tuturor ofertelor.
"Aversiunea faţă de risc de la nivel global şi viziunea noastră privind deprecierea leului justifică o presiune ascendentă asupra ratelor cu scadenţe mai lungi", se arată într-un raport ING Bank emis joi dimineaţă.

La licitaţia precedentă pentru astfel de titluri, Trezoreria a împrumutat 226,5 milioane lei, la un randament mediu de 7,59%. Randamentul maxim acceptat a fost de 7,65%.

Un randament mediu mai mare decât cel de joi a fost înregistrat la o licitaţie din iulie 2005, când Finanţele au fost de acord cu un randament de 7,85%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO