Bănci și Asigurări

Firmele au ramas in octombrie cu plati neonorate de un miliard de lei

22.11.2009, 23:17 40

Firmele care au emis cecuri, cambii sau bilete la ordin cuscadenta in octombrie au avut mai putini bani disponibili inconturi decat in lunile anterioare, valoarea sumelor refuzate laplata de catre banci depasind pentru prima data pragul de unmiliard de lei.

Bancile au refuzat luna trecuta instrumente de debit in valoarede 1,08 miliarde de lei (circa 252 mil. euro), cu 38% mai multdecat in septembrie si dublu comparativ cu nivelul consemnat inaceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR. Inseptembrie, valoarea refuzurilor scazuse cu 16%, pana la 778,9milioane de lei. Analistii spun insa ca era de asteptat ca situatiaplatilor cu instrumente de debit sa se inrautateasca in conditiilein care firmele se confrunta in continuare cu probleme financiare,in ciuda unei stabilizari relative a economiei.

"Nu este o surpriza ca numarul acestor refuzuri si sumeleimplicate cresc in conditiile in care situatia financiara acompaniilor este in continuare precara. Chiar daca in trimestrultrei situatia economica s-a mai stabilizat, am putea asista incontinuare la o crestere a refuzurilor la plata, ca efect a ceea ces-a intamplat in lunile anterioare", noteaza Laurian Lungu,managing partner la Macroanalitica.

In octombrie, numarul refuzurilor la plata cu instrumente dedebit a ajuns la 41.485 de cazuri, in crestere comparativ cu lunileseptembrie si august, dar in scadere comparativ cu iunie si iulie,cand refuzurile s-au situat in jurul a 46.000 de cazuri. In acesteconditii, daca in iulie valoarea medie a unei tranzactii refuzate afost de aproape 17 mii de lei, in oc-tombrie aceasta a depasit 26de mii de lei .

Refuzurile la plata cu instrumente de debit continua sa creascain conditiile in care firmele utilizeaza aceste mijloace mai putindecat in anii trecuti. Astfel, in primele noua luni tranzactiile cucecuri, cambii si bilete la ordin au totalizat 47 mld. lei, inscadere cu 17% comparativ cu intervalul similar din 2008, indicadatele Transfond, operatorul sistemului national de platielectronice. "Practic raportul dintre sumele refuzate sitranzactiile totale este cel care conteaza cel mai mult, pentru cane ofera o imagine mai de ansamblu asupra fenomenului", apreciazaLaurian Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO