Bănci și Asigurări

Firmele în insolvenţă au ajuns la restanţe la credite de 2,7 mld. euro după un salt cu 20% în iulie

Firmele în insolvenţă au ajuns la restanţe la credite...

Autor: Ciprian Botea

11.09.2013, 00:07 376
Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau la sfârşitul lunii iulie restanţe de 12 mld. lei (2,7 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din întârzierile la plată ale debitorilor companii. Sumele restante înregistrate de aceste firme s-au dublat practic într-un singur an, doar în luna iulie fiind înregistrat un salt de 20%, potrivit datelor BNR.
 
Un număr de 6.000 de debitori se aflau în insolvenţă sau faliment la finalul lunii iulie, cu o treime mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceştia datorau băncilor 14,5 miliarde de lei (3,3 mld. euro), ceea ce înseamnă că mai mult de 80% din creditele acordate companiilor care au intrat în insolvenţă sau faliment au devenit neperformante.
 
„Creşterea insolvenţelor şi a creditelor neperformante reprezintă spargerea cu întârziere a unui val pentru că în prima parte a crizei firmele au încercat să amâne rezolvarea problemelor în speranţa că economia îşi va reveni rapid. Multe credite au fost restructurate pentru că nici băncile nu au dorit să apară în bilanţuri cu credite proaste. Acum băncile trebuie să facă curăţenie pentru că există şi o presiune din partea acţionarilor“, comentează analistul financiar Aure­lian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO