Bănci și Asigurări

Fondul European de Investiţii şi BT Mic au semnat un angajament pentru majorarea garanţiei InvestEU care acoperă un portofoliu suplimentar de credite pentru 10.000 de afaceri mici de până la 714 mil. lei

Fondul European de Investiţii şi BT Mic au semnat un...

Autor: Mircea Nica

20.02.2024, 13:29 108

Fondul European de Investiţii (FEI)  şi BT Microfinanţare IFN (BT Mic) au semnat un angajament pentru majorarea garanţiei InvestEU care acoperă un portofoliu suplimentar de credite pentru 10.000 de afaceri mici, de până al 714 mil. lei, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii BT.

"Dublarea valorii angajamentului de garantare InvestEU la doar un an şi jumătate de la semnarea contractului iniţial ne arată atât nevoia crescută de susţinere a afacerilor mici, cât şi determinarea noastră de a finanţa responsabil aceste business-uri. Drept urmare, împreună cu FEI vom facilita accesul la finanţare pentru încă 10.000 de antreprenori”, a declarant Cristina Sindile, director general BT Mic.

Produsul InvestEU de garantare a microfinanţării şi investiţiilor sociale şi de dezvoltare a competenţelor oferă acces la finanţare pentru microîntreprinderi din diverse sectoare, inclusiv agricultură.

“Instrumentele europene de microfinanţare sunt eficiente în ceea ce priveşte îmbunătăţirea accesului la resurse financiare pentru acei actori economici care au cea mai mare nevoie. Din acest motiv, FEI reînnoieşte colaborarea cu BT Mic prin intermediul InvestEU. Parteneriatul nostru urmăreşte consolidarea capacităţii de a servi sectorul microîntreprinderilor din România”, a declarant Marjut Falkstedt, director executiv FEI.

Obiectivul majorării garanţiei este continuarea creşterii accesului la finanţare pentru afacerile mici din toate domeniile de activitate, în special pentru cele cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 1 milion de lei.

Acordul iniţial cu BT Mic a fost semnat în septembrie 2022 şi a fost primul angajament InvestEU din România, având ca obiectiv susţinerea finanţării unui portofoliu de 500 de milioane de lei şi 7.500 de microîntreprinderi. Acesta a fost implementat cu succes pentru peste 5.000 de antreprenori, BT Mic fiind primul creditor pentru 75% din aceştia, ceea ce arată focusul companiei pe incluziunea financiară. Peste 20% dintre microîntreprinderile finanţate sunt firme nou înfiinţate, cu mai puţin de 12 luni de activitate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO