Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private investesc tot mai putin pe Bursa

18.12.2008, 18:06 16

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au continuat sa isi reduca investitiile in actiuni, ponderea sumelor plasate la Bursa coborand la 1,85% in noiembrie, fata de 2,07% in luna anterioara, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Pe parcursul lunii noiembrie, administratorii fondurilor de pensii private au continuat sa investeasca in active mai sigure. Ponderea cumulata a instrumentelor financiare cele mai expuse recentei crize financiare internationale s-a redus in favoarea instrumentelor mai sigure", se arata in buletinul lunar al CSSPP, publicat recent.
Cea mai mare parte din activele fondurilor, in valoare de 183,5 milioane de euro, erau plasate la sfarsitul lunii noiembrie in titluri de stat (64,61%) si obligatiuni corporative tranzactionate (22,37%). Depozitele bancare reprezentau 10,67% din total, iar plasamentele in fonduri mutuale 0,51%. Circa 80% din plasamente sunt in tara, iar restul de 20% in strainatate. Din cauza crizei, CSSPP a decis recent ca le va permite fondurilor timp de un an sa investeasca mai mult in titluri de stat, astfel incat sa reduca pierderile din scaderea actiunilor. De asemenea, Comisia se pregateste sa introduca sistemul multifond, ceea ce inseamna ca un administrator va putea avea mai multe fonduri de pensii obligatorii cu grade diferite de risc, iar clientii vor avea posibilitatea sa migreze de la un fond la altul in functie de conditiile pietei. In prezent, legislatia in vigoare le permite administratorilor sa aiba un singur fond obligatoriu.
"Eu sunt pentru sistemul multifond si consider ca este o modalitate foarte buna de protectie impotriva efectelor crizei. Daca intr-un an vom reusi sa modificam legea si sa introducem sistemul multifond, va fi un pas mare", a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
In ceea ce priveste fondurile de pensii facultative (pilonul III), acestea si-au majorat usor expunerea pe actiuni, de la 3,86% in octombrie la 4,43% luna trecuta. La fel ca in cazul pensiilor obligatorii, cea mai mare parte a banilor sunt plasati in obligatiuni de stat si municipale (65,39%) si obligatiuni corporative tranzactionate (18,45%).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO