Bănci și Asigurări

Frauda din Spania a afectat cateva mii de carduri emise local

27.10.2009, 00:00 71

Numarul cardurilor emise de bancile locale afectate de fraudadin prima jumatate a anului din Spania se ridica la ordinul miilor,potrivit unor surse din piata. Organizatiile internationale decarduri Visa si MasterCard au transmis recent bancilor unavertisment privind carduri care au fost utilizate in Spania sicare ar putea fi afectate de tentativa de frauda. In urmaavertismentului, unele banci au decis sa blocheze cardurileclientilor, urmand sa le inlocuiasca.

"In prima jumatae a anului au fost mai multe locuri in Spaniaunde s-a copiat un numar mare de carduri. Pe plan local, numarulcardurilor afectate este de ordinul miilor, pentru ca discutam de operioada mai lunga, de cateva luni, iar Spania este o taraturistica puternic vizitata", comenteaza un manager local dinindustria cardurilor, care a preferat sa nu ii fie precizatnumele.

In astfel de situatii, in care exista suspiciuni privindposibilitatea copierii unui numar mare de carduri, organizatiile deplata transmit bancilor partenere numerele de identificare alecardurilor care ar putea fi afectate de tentativa de frauda,existand proceduri standardizate pentru astfel de sitautii. Ingeneral, bancile prefera sa inlocuiasca aceste carduri.

"Nu putem vorbi de pierderi importante pe cardurile romanesti.Probabil s-au concentrat pe cardurile clientilor cu mai multibani", mai spune bancherul.

Catalin Cretu, manager pentru Romania in cadrul VisaInternational, subliniaza ca pentru client cel mai important aspecteste timpul in care nu isi poate utiliza cardul, in cazul in carebanca alege sa il blocheze in urma unui astfel de atac.

"Noi am sesizat ca exista riscuri, dupa care bancile s-au uitatin sistemele interne si au hotarat independent cate carduri suntsub risc si cate sa blocheze. Investigatia este in curs si nu putemsa furnizam mai multe informatii", spune Cretu.

Atacul vizeaza copierea datelor stocate pe banda magnetica acardurilor, care este mentinuta si la cardurile cu cip. Ulteriorinformatia poate fi reprodusa pe un alt card, dar acesta trebuie safie folosit in retele de acceptare unde tehnologia cip nu a fostinca implementata, cum sunt cele din America sau Australia.

Pe plan european, inclusiv in Romania, retelele de acceptare aufost deja migrate in mare masura la tehnologia cip, consideratamult mai sigura.

Pentru o banca, inlocuirea unui card cu cip presupune costuritotale de 4-5 euro, care nu sunt transmise catre client.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO