ZF 24

Gabriels, Carpatica: Creditele sunt scumpe în România, dar marjele de dobândă reflectă situaţia din economie şi calitatea clienţilor

Gabriels, Carpatica: Creditele sunt scumpe în România,...

Autor: Ciprian Botea

12.10.2013, 21:02 477

Johan Gabriels, bancherul belgian care a preluat în martie conducerea Carpatica - o bancă de talie redusă cu acţionariat local -, consideră că împrumuturile sunt într-adevăr scumpe în România, dar că marjele de dobândă practicate de bănci reflectă costurile mari cu atragerea de resurse de la clientelă, precum şi costurile cu provizioanele pentru credite neperformante.

„Creditarea în România este încă scumpă. Din moment ce o bancă atrage depozite în euro cu 3-4% pe an, nu poate da şi credite cu 3-4% pe an. Trebuie să mergi cu dobânzile la depozite mai jos, dar atunci rişti să plece clienţii cu banii. La creditele în lei, chiar dacă dobânzile au mai scăzut, marjele nu fac decât să reflecte situaţia din economie şi calitatea clienţilor“, a declarat Gabriels.

El afirmă însă că piaţa creditelor stagnează mai degrabă din cauza lipsei de încredere a consumatorilor, confruntaţi cu nesiguranţa locului de muncă şi reduceri salariale, decât din cauza costului îm­prumuturilor.

Gabriels, care a preluat poziţia de CEO al Carpatica în luna martie, afirmă totuşi că observă o intensificare a activităţii de creditare pe segmentul corporate, în special în zona companiilor cu activităţi de export. Carpatica, care şi-a focalizat activitatea în mod tradiţional pe zona întreprinderilor mici şi mijlocii, a crescut creditarea cu 10% anul acesta, iar şeful băncii spune că ar avea spaţiu să accelereze dacă nu ar exista constrângeri de capital.

Carpatica, care îşi are originea în Sibiu, zona de unde provine acţionarul ei principal - Ilie Carabu­lea, avea la jumătatea acestui an credite nete de 1,3 miliarde de lei şi depozite atrase de la clientelă de 2,6 miliarde de lei, fiind unul dintre puţinii jucători cu un raport subunitar credite/depozite. Banca are însă o rată de solvabilitate de 10,6% şi acordă credite cu prudenţă pentru a evita ica acest indicator să intre sub pragul minim de 10% cerut de BNR.

„Sunt mulţumit de rezultatele băncii, dar avem nevoie de capital ca să creştem. Căutăm un partener strategic care să preia 10-15% din acţiunile băncii. Eu sunt încrezător că anul viitor vom avea o injecţie de capital“, a spus Gabriels. El declarase la sfârşitul lunii septembrie, în cadrul unei întâlniri cu investitorii, că banca are nevoie de capital suplimentar de 10-30 mil. euro pentru a-şi pune în aplicare planurile de creştere. Gabriels precizează însă că banca are nevoie de un partener strategic şi de un angajament pe termen mai lung, fiind exclusă o tranzacţie cu un fond de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO