Bănci și Asigurări

Garantii realocate de 220 mil. euro la “Prima casa”. BRD a primit grosul

Garantii realocate de 220 mil. euro la “Prima casa”. BRD a primit grosul

Aurel Saramet spune ca a luat garantii de la sapte banci si le-a impartit altor sase competitori

23.10.2009, 00:00 26

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia caregestioneaza plafonul de garantii de un miliard de euro alocat destat pentru "Prima casa", a realocat garantii de 220 de milioane deeuro, din care o treime au mers catre BRD.

BRD-SocGen, a doua banca din sistem si unul dintre cei maiactivi participanti la programul "Prima casa", a primit osuplimentare a plafonului de garantii cu 77 de milioane de euro,pana la 250 de milioane de euro. Banca a acordat pna acum creditede 73 mil. euro.

"Am repartizat garantii de 220 de milioane de euro. Am luat dela sapte banci, iar sase banci au beneficiat de majorari. Pentrurestul nu am operat modificari", a comentat pentru ZF AurelSaramet, presedintele Fondului de Garantare.

Potrivit reglementarilor programului, Fondul redistribuietrimestrial plafonul de garantii, in functie de activitateafiecarui participant.

Raiffeisen a primit o majorare a plafonului de la aproape 35mil. euro la 42,5 mil. euro.

Pe lista celor care au primit suplimentari ale plafonului estesi Banca Transilvania, care ceruse inca din urma cu aproape o lunao majorare. Banca are acum un plafon de 27 de milioane de euro,fata de putin peste 17 milioane de euro, cat primise initial.

"Am tras pana acum credite de 14 milioane de euro si mai avem inlucru dosare cu care ajungem la 25 de milioane de euro", spuneGabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania. Eanoteaza totusi ca solicitarile din partea clientilor s-au mai"calmat". "Cei care erau eligibili si doreau sa cumpere o locuintas-au grabit sa ia un credit la inceputul programului", apreciazaea.

De majorari au beneficiat insa si jucatorii cu plafoane initialemici. Spre exemplu, grecii de la ATE Bank au acum garantii de 6,5milioane de euro, fata de 3,4 milioane de euro. "Epuizasem plafonulde aproape o luna. Ne-am propus sa epuizam cat mai repede si acestsuplimet", spune Alina Pascu, vicepresedinte responsabil de retailla ATE Bank.

Si turcii de la Garanti Bank au primit o majorare a plafonului,de la 3,4 la 5 milioane de euro.

Cine a pierdut garantii

Pe lista bancilor care si-au vazut diminuat plafonul de garantiiintra italienii de la UniCredit Tiriac si Intesa Sanpaolo si greciide la Banca Romaneasca si Piraeus Bank. "Desi am solicitatpastrarea plafonului de 17 milioane de euro, acesta a fost redusconsiderabil. Daca in viitorul apropiat vom atinge plafonulstabilit, intentionam sa solicitam o suplimentare a acestuia", aucomentat pentru ZF reprezentantii bancii, fara sa ofere insa datesuplimentare.

La IntesaSanpaolo plafonul de garantii a fost redus la 15,9milioane de euro, de la 39,9 milioane de euro. Banca are dosare deun milion de euro deja aprobate de Fond, iar credite de inca 1,2mil. euro sunt in aprobare la Fond. In plus, Intesa urmeaza satrimita la Fond dosare de credit de inca 2,2 milioane de euro,potrivit oficialilor bancii. La nivelul retelei se afla in analizadosare de 8 milioane de euro.

La Piraeus Bank plafonul a fost redus de la 68 la 25 de milioanede euro.

Reprezentantii Emporiki Bank au afirmat ieri ca plafonul banciia fost mentinut la 2,7 milioane de euro. La inceputul lunii bancainca lucra la implementarea procedurilor pentru creditele prin"Prima casa". Si la Credit Europe plafonul de garantii a fostmentinut la 3,4 milioane de euro. Primele dosare ale bancii suntacum in analiza la Fond.

Oficialii CEC Bank, Bancpost - doua banci despre care au aparutpe piata informatii potrivit carora ar fi fost vizate pentrureducerea plafoanelor - nu au oferit detalii privind noul nivel alplafonului de garantii pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO