Bănci și Asigurări

Grecii de la Eurobank cred că BNR va scădea dobânda în următoarele trei luni

Autor: Ciprian Botea

16.07.2012, 00:00 231

Analiştii grupului elen EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, estimează că BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare în următoarele trei luni şi va opera o reducere de un sfert de punct procentual a dobânzii-cheie la lei, până la 5% pe an.

Ei se aşteaptă însă ca ulterior dobânda să fie menţinută la nivelul de 5% pe an cel puţin până la jumătatea anului viitor. Aceasta este una dintre cele mai optimiste prognoze ale analiştilor, în condiţiile în care majoritatea estimărilor indică o reluare a ciclului de relaxare a dobânzii de politică monetară abia anul viitor. BNR a oprit ciclul de relaxare a politicii monetare în luna mai pe fondul tensiunilor din zona euro şi al crizei politice interne.

Dobânda-cheie la lei fusese redusă cu un punct procentual timp de patru şedinţe consecutive din noiembrie 2011 până în martie 2012. Banca centrală a rămas în expectativă şi la şedinţa din luna iunie, când rata dobânzii de politică monetară a fost menţinută la 5,25% pe an.

"Scăderea presiunilor inflaţioniste crease spaţiul necesar pentru ca BNR să continue ciclul de relaxare a politicii monetare. Totuşi, banca centrală a arătat că se focalizează mai mult pe stabilitatea sistemului financiar în contextul creşterii instabilităţii politice şi al ieşirilor de capital şi a decis să suspende ciclul de relaxare a politicii monetare pentru a sprijini leul", se arată într-un raport al grupului elen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO