Bănci și Asigurări

Guvernul polonez promite mai mult ajutor pentru cei cu credite în valută

Guvernul polonez promite mai mult ajutor pentru cei cu...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.08.2018, 00:00 107

Guvernul polonez va încerca să transpună în lege un proiect pentru ajutarea persoanelor cu credite în monedă străină, însă noile reglementări nu se vor ridica probabil la nivelul celor mai radicale cereri ale debitorilor, au anunţat oficiali din parlament, citaţi de The Warsaw Voice. 

„Legea ar putea trece în octombrie”, a declarat preşedintele comisiei de finanţe publice Andrzej Szlachta. „Din nefericire, sunt convins că aşteptările exprimate în trecut sau care sunt exprimate acum de cei cu credite în valută nu vor fi respectate”, spune Tadeusz Cymansk, preşedintele comisiei parlamentare pentru ipoteci în valută.

O lege prezidenţială are în vedere extinderea sistemului de fonduri de ajutor pentru persoanele cu credite ipotecare în valută. Un plan este majorarea unui fond actual şi deschiderea unuia nou pentru a ajuta la netezirea drumului pentru acorduri de restructurare voluntară între bănci şi clienţi.

Noul fond pentru încurajarea restructurărilor voluntare, alimentat trimestrial cu până la cel mult 0,5% din portofoliul de credite în monedă străină, ar fi folosit pentru plata parţială a pierderilor pe care băncile le-ar suferi în astfel de acorduri. Dacă o bancă nu reuşeşte să se înţeleagă cu clienţii, fondurile rămase astfel disponibile se duc la alte bănci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO