Bănci și Asigurări

HVB: nivelul de dezvoltare pe piata romaneasca este insuficient

22.04.2005, 20:46 15

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), filiala a grupului german HVB, vizeaza participarea la privatizarea CEC si BCR, infiintarea unei societati de leasing in Romania, precum si implicarea in administrarea de fonduri private de pensii, a declarat Erich Hampel, directorul general al bancii.

"Consideram Romania o piata extrem de importanta, suntem multumiti de stadiul in care am ajuns in acest moment, dar mai avem multe de facut pentru a ne atinge tintele", a precizat Hampel.

Acesta a adaugat ca nivelul de dezvoltare atins in Romania este insuficient.

"Suntem interesati de piata fondurilor private de sanatate, care este o piata importanta, neexploatata inca. De asemenea, suntem interesati de administrarea de fonduri de investitii. In acest sens, am infiintat o societate de administrare a fondurilor si am obtinut acordul Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare (CNVM) sa lansam trei fonduri", a mentionat presedintele HVB Bank, Dan Pascariu.

Directorul general al BA-CA a mai precizat ca dezvoltarea activitatii bancii in Romania se va face fie prin achizitii, fie printr-un program de crestere organica.

"In Romania mai sunt privatizari pe lista, pe care le vom analiza foarte atent. Strategia noastra clara in Romania este dezvoltarea prin obtinerea unei majoritati intr-o organizatie bancara. Ne asteptam sa fie o concurenta acerba pe piata pentru privatizarea CEC si a BCR, dar aceasta este prioritatea noastra in acest moment", a mai spus Hampel.

El a adaugat ca in cazul in care banca nu va reusi sa se implice intr-una dintre privatizari, BA-CA are in vedere dezvoltarea retelei de sucursale pe piata romaneasca.

Hampel a aratat ca banca vizeaza, majorarea cotei de piata, situata in prezent la 5%.

Strategia pentru statele din regiune, inclusiv Romania, este dezvoltarea de servicii bancare universale, atat pentru companii, cat si pentru persoane fizice.

Potrivit datelor aferente anului trecut, filiala HVB din Romania a inregistrat cea mai mare crestere dintre toate filialele din Europa Centrala si de Est, respectiv 91% fata de anul 2003.

Profitul net al HVB Romania a avansat, anul trecut, cu mai mult de 70%, pana la 788 de miliarde lei, in timp ce activele totale au atins 41.646 miliarde de lei (circa 1,1 miliarde de euro).

HVB Bank Romania este membra a HVB Group, una dintre cele mai importante institutii financiare din Europa. In cadrul HVB Group, Bank Austria Creditanstalt este responsabila pentru intreaga activitate din Europa Centrala si de Est, coordonand cea mai mare retea din regiune, cu 900 de sucursale in 11 tari.

Guvernul a anuntat ca va incheia privatizarea BCR, prin vanzarea pachetului majoritar catre un investitor strategic, pana cel tarziu la sfarsitul primului trimestru al anului viitor.

Statul roman detine in prezent 36,88% din actiunile bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.

Printre angajamentele convenite de Romania cu Fondul Monetar International se regaseste si vanzarea participatiei majoritare la cea de-a doua banca ramasa in portofoliul statului - Casa de Economii si Consemnatiuni.

Programul initial prevedea finalizarea privatizarii CEC inainte de finele acestui an, dar scurtarea termenelor pentru preluarea BCR ar putea amana acest proces pentru 2006.

Strategia autoritatilor romane va presupune, mai mult ca sigur, o perioada de timp intre cele doua vanzari.

Deutsche Bank si Unicredit sunt alte institutii care si-au prezentat oficial interesul pentru privatizarea BCR, cea mai mare banca din Romania in functie de valoarea activelor, care au depasit sase miliarde de euro la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO