Bănci și Asigurări

iBanFirst: Anticipăm o uşoară depreciere a leului în raport cu euro, în primul trimestru din 2024, pe fondul creşterii slabe a economiei locale. Cursul valutar va ajunge la 4,99 lei/euro

iBanFirst: Anticipăm o uşoară depreciere a leului în...

Autor: Cristina Bellu

08.01.2024, 11:32 130

Analiştii iBanFirst preconizează o uşoară tendinţă de depreciere a leului în raport cu euro şi dolar, în primul trimestru din acest an, pe fondul creşterii slabe a economiei locale, încetinire cauzată în mare parte de provocările din sectorul serviciilor şi industrie, slăbirea activităţii în zona euro, precum şi de măsurile de consolidare fiscală adoptate recent.

Astfel, leul va fi cotat la 4,99 în raport euro în primul trimestru al acestui an şi la 4,70 în raport cu dolarul american.

“Măsurile fiscal-bugetare adoptate aduc cu sine incertitudini şi riscuri economice. La începutul acestui an, se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să crească în România, influenţată de majorarea şi introducerea noilor taxe şi impozite. Toţi aceşti factori interni, corelaţi cu situaţia economiei europene şi conflictul din Ucraina, afectează perspectivele de creştere şi moneda românească”, se specifică într-o analiză a instituţiei.

Potrivit acesteia, în 2024 este anticipată o revenire a volatilităţii pe piaţa valutară, un aspect cu implicaţii semnificative pentru companiile de comerţ, indiferent de mărimea acestora.

„Chiar şi cele mai mici fluctuaţii ale cursurilor de schimb pot avea un impact considerabil asupra marjei de profit a unei afaceri, afectându-i competitivitatea pe pieţele internaţionale. În faţa acestui scenariu imprevizibil, companiile româneşti de import-export ar trebui să abordeze proactiv fluctuaţiile”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Şi pe plan extern, după perioada de înăsprire a politicilor monetare, analiştii prognozează că economiile dezvoltate vor începe ciclul de reducere a ratelor dobânzilor.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO