Bănci și Asigurări

Imprumuturile pentru case deghizate in credite de consum, peste cele imobiliare

Imprumuturile pentru case deghizate in credite de consum, peste cele imobiliare
01.07.2008, 19:31 26

Creditele de consum garantate cu ipoteca reprezentau la sfarsitul anului trecut 22% din totalul imprumuturilor contractate de populatie, adica 4,5 miliarde de euro, potrivit Raportului asupra Stabilitatii Financiare publicat de BNR.
Cu acest sold, creditele de consum garantate cu ipoteca (denumite de bancheri home equity) depaseau finantarile ipotecare clasice luate de populatie, care totalizau 3,9 mld. euro in decembrie trecut. Aceasta este prima data cand BNR publica soldul creditelor de consum cu ipoteca, pe care le include in mod traditional in soldul celor de consum, fara a face distinctii.
"Creditele de peste 20.000 de lei garantate cu ipoteci au inceput sa ia amploare, ponderea lor crescand de la 33,6% la 42% din creditele populatiei intre decembrie 2006 si decembrie 2007. Expansiunea acestor credite s-a datorat in principal creditelor de consum cu ipoteci, care au crescut cu 159% in 2007, contabilizand 22% din creditele populatiei in decembrie anul trecut", se arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare. Analistii BNR noteaza ca utilizarea creditelor de tipul home equity nu este clar cuantificabila, alimentand fie acoperirea nevoilor de consum, fie avansurile fie chiar achizitia de locuinte ori terenuri.
"Vedem in continuare cerere pentru astfel de credite. Totodata, ca banca, suntem interesati sa acoperim imprumutul cu o garantie serioasa. In conditiile in care majoritatea populatiei are in proprietate imobilul in care locuieste, cred ca exista un potential important de crestere pentru aceaste credite", a comentat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpsot.
Bancherii afirma ca aceste credite sunt in general utilizate tot pentru finantarea investitiilor imobiliare. Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, a aratat recent ca din punctul de vedere al calitatii portofoliului creditele de consum cu ipoteca se comporta asemnatator cu cele ipotecare clasice.
Majoritatea bancherilor nu fac deosebiri intre cele doua tipuri de credite.
De altfel si raportul BNR arata ca incidenta restantelor in cazul creditelor cu garantii ipotecare este foarte scazuta. In alta ordine de idei, BNR noteaza si o tendinta puternica de crestere a creditelor acordate fara garantii reale, pe fondul cresterii apetitului de risc al bancilor prinse in lupta pentru cote de piata.
"Creditele de peste 20.000 de lei negarantate s-au majorat substantial, de opt ori in 2007 comparativ cu 2006. Creditele negarantate au forme diverse de promovare - de consum, carduri de credit, descoperit de cont - si prezinta cele mai mari restante si implicit cel mai mare risc", subliniaza analistii BNR.
Structura restantelor populatiei arata ca cele provenite de la credite in lei au cea mai mare pondere (circa 85%), in timp ce in totalul imprumuturilor contractate de populatie cele in lei reprezinta doar 45%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO