Bănci și Asigurări

În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi spre Trump, zona euro ia faţa Statelor Unite: Toate datele arată o creştere surprinzătoare a economiei europene

În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi spre Trump, zona...

Autor: Ştefan Stan

06.02.2017, 11:19 2414

Planul lui Donald Trump de a impulsiona creşterea economică din Statele Unite primeşte toată atenţia din media, însă economia din zona euro este cea care, în linişte, depăşeşte aşteptările, scrie Financial Times.

Cifrele pentru sentimentul de business, ratele de creştere şi şomajul pentru piaţa euro au arătat toate surprize plăcute la începutul anului, în condiţiile în care încrederea în business se arată rezistentă în faţa votului Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

Economia zonei euro a raportat 14 trimestre consecutive de creştere, în timp ce rata şomajului s-a întors sub 10%, iar sentimentul economic a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. Numerele contrastează totuşi cu preconcepţiile legate de zona euro, precum faptul că ar stagna, că este sclerotică sau subperformantă.

”Eu continui să fiu uimit de negativismul îndreptat împotriva Europei”, a spus Erik Nielsen, economistul şef de la UniCredit, care spune că astfel de viziuni sunt în mare parte bazate pe ceea ce pare o atenţie superficială acordată datelor, sau ”faptelor alternative”.

De fapt, creaţia de joburi din zona euro a accelerat la maximul ultimilor nouă ani în ianuarie, în timp ce rata de creştere ecnomică s-a menţinut la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate.

Indicele Merkit Eurozone – care măsoară încrederea managerilor – a fost puternic în teritoriu pozitiv, la 54,4%, marcând luna 43 de creştere consecutivă. 

În ciuda îngrijorărilor legate de băncile italiene şi criza financiară din Grecia, creşterea din zona euro a fost estimată în T4 al anului trecut la 0,5%, mai rapidă decât cea a Statelor Unite. Pentru 2016, economia zonei euro a depăşit economia Statelor Unite, la un ritm de creştere de 1,6%.

Analiştii s-au pus de acord că motivul pentru performanţa robustă din zona euro este faptul că sunt deja 10 ani de la criza economică, iar votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană nu a provocat şocul anticipat în pieţe. Mai mult, politica monetară ultra-relaxată a BCE funcţionează în sfârşit, şi încurajează companiile şi gospodăriile să împrumute şi să cheltuiască. Cererea domestică a alimentat cea mai mare parte din creşterea economică recentă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO