Bănci și Asigurări

In vreme de criza, OTP cauta o banca de cumparat

In vreme de criza, OTP cauta o banca de cumparat

Laszlo Diosi

09.09.2009, 15:35 61

In pofida crizei, OTP Bank, filiala locala a celei mai maribanci maghiare, are planuri sa isi extinda in urmatorii ani reteauade unitati de la 106 la 200, fie prin achizitionarea unei banci maimici de pe piata locala, fie prin deschiderea unor noi puncte delucru, dupa cum a declarat Laszlo Diosi, directorul general albancii.

"Scopul nostru principal este sa extindem reteaua de unitati la200 in urmatorii 5 ani, fie prin deschiderea unora noi, fie prinachizitionarea unei banci mai mici decat a noastra", a spus ieriDiosi, cu ocazia aniversarii a 5 ani de cand OTP a venit inRomania.

El a precizat ca au existat deja discutii in acest sens cu alteinstitutii financiare locale si ca o eventuala preluare ar puteaavea loc cel mai probabil anul viitor, posibil chiar in primajumatate a lui 2010.

Criza ii afecteaza insa si pe clientii OTP Bank, care are inprezent o cota de piata de circa 5%.

De la inceputul anului, banca a operat restructurari de creditepentru aproximativ 2.000 dintre imprumuturile acordate pentrucompaniile mijlocii si mari.

Directorul general al bancii afirma ca intre 25 si 30 decompanii, adica circa 10% dintre clientii corporate ai bancii, aubeneficiat de programul de restructurare a creditelor.

Cele mai multe cereri au vizat scaderea ratelor la credite sauamanarea platii ratelor pe perioade de la 3 la 5 luni si au avutloc in al doilea trimestru al anului. In prezent, numarulsolicitarilor este in scadere.

OTP Bank restructureaza in medie aproximativ 50-60 de credite peluna, insa in cel mai pesimist scenariu, cifra ar putea ajunge sila 100 de imprumuturi, fara a afecta semnificativ capitalul bancii,avand in vedere ca "restructurarile vizeaza doar principalulcreditului, insa dobanzile sunt platite in continuare catre banca",potrivit lui Laszlo Diosi.

"Pasuirea la plata creditelor a inceput inca din perioadafebruarie-martie, iar strategia OTP a avut in vedere experientadobandita la nivel de grup cu privire la situatia companiilor dinUngaria", a declarat Dragos Mirica, director executiv al divizieicorporate a bancii. El spune ca "procesul prezinta totusi sielemente de risc". OTP Romania a acordat cu circa 5% mai multecredite catre companii in august fata de aceeasi perioada a lui2008, potrivit lui Mirica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO