Bănci și Asigurări

Încă un an în care aurul aduce câştiguri de aproape 40%

Încă un an în care aurul aduce câştiguri de aproape 40%

Autor: Liviu Chiru

01.12.2010, 23:53 141

Acesta este al doilea an consecutiv în care preţul auruluicreşte cu ritmuri de peste 30%, greu de egalat de alte plasamente.Pe plan mondial, investitorii se înghesuie să cumpere metalulpreţios, văzut ca un refugiu în faţa turbulenţelor de pe pieţelefinanciare. Cine se aştepta la începutul anului ca revenireaeconomică - pe plan mondial - să se dovedească anevoioasă şi apariat în continuare pe activele "de refugiu", cum este aurul, afăcut un pariu corect.

Spre exemplu, la începutul anului, cele mai bune dobânzi dinofertele standard ale depozitelor nu treceau de 11% pe an şi erauoferite doar pentru scadenţele de trei sau şase luni. Ulterior,ratele au coborât, ajungând în prezent în intervalul 6%-7% pean.

Nici Bursa de la Bucureşti nu a fost prea generoasă anul acesta,indicele celor mai lichide zece titluri, BET, înregistrând ocreştere cu 8,6%. Totuşi, cei care au pariat pe companiile dinenergie au avut un randament mai bun - BET NG a urcat cu 24%. Lanivelul întregii pieţe bursiere, doar nouă companii au înregistratcreşteri mai mari de 40%. Condiţiile din ultimii doi ani diferăradical de tabloul din anii de boom economic, când niciun plasamentfinanciar nu reuşea să bată randamentul adus de investiţiileimobiliare. Acum preţurile terenurilor şi imobilelor sunt înscădere, iar piaţa este foarte puţin lichidă.

Bancherii privesc însă cu rezervă plasamentele în aur. Sepp Maier,partener în cadrul Bank Gutmann, cea mai mare bancă specializată înadministrarea averilor private din Austria, cu un birou şi laBucureşti, spunea într-un interviu acordat ZF că nu le recomandăclienţilor să parieze pe aur. El consideră că aurul trebuie văzutca "o poliţă de asigurare" împotriva riscului unei inflaţiiridicate şi nu ca un instrument de speculaţii.

Puţine instrumente de tranzacţionare cuaur
Interesul tot mai ridicat al investitorilorlocali pentru aur se vede şi în succesul emisiunilor numismaticeale BNR. Fiecare emisiune de monede aniversare în aur bătută de BNRa fost epuizată în numai câteva zile, în condiţiile în care tirajuleste în general de câteva sute de monede. Cererea vine din îngeneral din partea numismaţilor, dar şi a investitorilor, încondiţiile în care valoarea de revânzare a monedelor creşte rapid,datorită tirajelor relativ reduse.

Dintre băncile locale, doar grecii de la Piraeus vând în prezentaur către populaţie, atât sub formă de monede, cât şi de lingouri,de la 5 la 500 de grame.
La cotaţiile de marţi, Piraeus vindea gramul de aur cu 173 de lei.Astfel, o liră Sovereign era vândută la 1.330 de lei, iar lingoulde cinci grame la 865 de lei. Banca oferă de asemenea posibilitateatranzacţionării de aur prin înscris în cont, fără deţinere fizică ametalului.

Şi BCR a oferit un produs de investiţii cu randamentul legat deevoluţia cotaţiilor aurului pe plan internaţional, în timp ce uniibrokeri locali oferă de asemenea clienţilor posibilitatea de atranzacţiona aur "pe cont". Pe de altă parte, BCR este singurabancă locală care cumpără aur, sub orice formă, prin câteva agenţiiselectate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO