Bănci și Asigurări

Încă un episod de presiune pe leu, dobânzile interbancare se aşază la peste 6%

Încă un episod de presiune pe leu, dobânzile interbancare se aşază la peste 6%
01.09.2010, 23:10 21

Euro a rămas ieri în apropierea cotei de 4,27 lei pe piaţavalutară interbancară, BNR calculând un curs de 4,2636 lei pentruun euro, în creştere cu 0,4 bani faţă de ziua precedentă.

După-amiază cotaţiile au atins inclusiv nivelul de 4,27lei/euro, pe fondul menţinerii unor presiuni de depreciere care auafectat şi forintul, şi zlotul.

Analiştii bancari văd o posibilă legătură între mişcarea dedepreciere a leului şi creşterea vizibilă a dobânzilor pe piaţamonetară interbancară în ultimele zile. Rata ROBOR pe o zi a rămasieri la peste 6% pe an, ridicându-se la 6,27%. Astfel, toatedobânzile de referinţă ROBOR s-au aşezat deasupra pragului de 6% pean, inclusiv peste dobânda-cheie de 6,25% a Băncii Naţionale.

Dobânda ROBOR la trei luni s-a situat la circa 6,8%, în timp cerata la şase luni a fost ieri de 7,22% - ambele dobânzi fiindfolosite ca bază de calcul pentru costul creditelor în monedanaţională. Pe 23 august ratele ROBOR pe o zi s-au dublat brusc dela 2,47% la 5,28% şi de atunci au continuat să crească. În aceeaşiperioadă, cursul de schimb a urcat de la 4,22 la peste 4,26 leipentru un euro.

Totuşi, o analiză recentă a puternicei bănci Deutsche Bank nuanticipează presiuni deosebite în sensul deprecierii leului, chiardacă apreciază că "România rămâne pe direcţia de a deveni anulacesta economia cu cea mai proastă performanţă din Europa dupăGrecia".

În privinţa cursului, analiştii germani iau în calcul noiintrări de 1,8 mld. euro de la FMI, din care jumătate sunt deaşteptat să vină la sfârşitul lunii septembrie în urma aprobăriiunei noi revizuiri a acordului stand-by încheiat de România anultrecut. De asemenea, încă 1,2 mld. euro urmează să intre înTrezoreria statului luna aceasta în contul unei noi tranşe de laUniunea Europeană. Nu în ultimul rând, Deutsche Bank ia în calculangajamentul recent al celor mai importante nouă bănci străineprezente în România de a-şi menţine în cea mai mare parteexpunerile pe piaţa locală, unele indicând chiar perspective decreştere.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor se pregăteşte pentru noiieşiri pe piaţa internaţională de capital, demers care va generanoi intrări de valută.

În ultima vreme, pe principalele canale media de businessinternaţional au apărut mai multe evaluări negative privind atâtacumularea unor riscuri de depreciere a leului, cât şi presiuneasub care s-ar afla Finanţele pentru a accepta să se împrumute de pepiaţa locală la dobânzi mai mari de 7% pe an, adică peste"plafonul" neoficial stabilit în ultimele luni.

Deutsche Bank nu întrevede însă asemenea riscuri: "Dată fiindcombinaţia de noi finanţări multilaterale şi continuarea intrărilorde capital de la băncile străine, nu ne aşteptăm la nicio problemăde finanţare care să pună presiune de depreciere asupra leului".Totuşi, analiştii germani consideră că BNR va fi cea care va căutasă evite vreo apreciere semnificativă a leului atât timp câtexporturile rămân singurul motor de ieşire din recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO