Bănci și Asigurări

Inflaţia rămâne peste ţintă, dar BNR nu majorează dobânda-cheie. Isărescu: Am ales controlul strict al lichidităţii pentru că putem să facem presiuni pe bănci să majoreze dobânzile la depozite

Mugur Isărescu, guver­natorul BNR: Prin în­tă­rirea controlului lichidităţii noi am reuşit în apri­lie, şi mai puţin în luna mai, din motive obiec­tive să păs­trăm dobânzile pe piaţa mo­netară peste 3,3%.

Mugur Isărescu, guver­natorul BNR: Prin în­tă­rirea controlului lichidităţii noi am reuşit în apri­lie, şi mai puţin în luna mai, din motive obiec­tive să păs­trăm dobânzile pe piaţa mo­netară peste 3,3%.

Autor: Claudia Medrega

16.05.2019, 08:00 202

Rata anuală a inflaţiei va rămâ­ne dea­su­pra intervalului-ţintei pe par­cursul urmă­toa­re­lor trei tri­mestre, dar BNR menţine do­bân­da-cheie la 2,5%, având în vedere şi ne­ce­sitatea ancorării la deciziile Băncii Cen­trale Europene şi ale altor bănci centrale din regiune. BNR a ales să mizeze în con­ti­nuare pe controlul strict al lichidităţii, după cum reiese din declaraţiile lui Mugur Isărescu, guver­natorul BNR.

El a indicat şi posibilitatea de a di­ver­si­fi­ca instrumentele de inter­ven­ţie pe piaţa mo­ne­tară pentru ca BNR să acţioneze „mai repede“.

„De ce nu majorăm dobânda? Nu putem să ne desprindem foarte mult de ceea ce fac ţările din re­giu­ne. În Ungaria, dobânda a ră­mas la 1%, iar inflaţia e cât a noas­tră, Polo­­nia e mai deosebită, Cehia cu do­bân­da de 2% este sub noi, iar in­flaţia este ridicată în con­tinuare. Nu ne putem desprinde foarte mult nici de ceea ce face BCE. Am ales acest in­strument - controlul strict al li­chi­di­tăţii - pentru că putem să fa­cem pre­siuni pe bănci să majoreze do­bân­zile la depozite. Prin în­tă­rirea con­trolului lichidităţii noi am reuşit în apri­lie, şi mai puţin în luna mai, din motive obiec­tive să păs­trăm do­bân­zile pe piaţa mo­netară peste 3,3%, ceea ce echiva­lea­ză cu trei de­cizii de politică mo­netară“, a de­cla­rat ieri Isărescu la brie­fin­gul de presă de după şe­dinţa de po­li­­tică mo­ne­tară în care s-a decis men­ţinerea do­bânzii-che­ie la 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO