Bănci și Asigurări

Ingredientele crizei din Bulgaria: corupţia, lupta pentru putere, neîncrederea şi panica

De la First Investment Bank clienţii au retras aproape 400 mil. euro doar vineri. Foto: Stringer/epa.eu

De la First Investment Bank clienţii au retras aproape 400 mil. euro doar vineri. Foto: Stringer/epa.eu

Autor: Bogdan Cojocaru

02.07.2014, 00:07 559

Criza bancară din Bulgaria a scos la rampă FMI, care s-a declarat gata să ajute, i-a adus fostului premier Boiko Borisov acuzaţii că a încercat să destabilizeze guvernul şi sistemul bancar şi a panicat mii de bulgari care s-au grăbit să retragă sute de milioane de euro de la unele dintre cele mai mari bănci.

De la First Investment Bank clienţii au retras aproape 400 de milioane de euro doar vineri, forţând banca să-şi suspende până luni activitatea.

Cealaltă bancă cu probleme, Corporate Commercial Bank (CCB), a fost plasată în administrarea băncii centrale, iar măsurile pe care instituţia vrea să le aplice echivalează cu naţionalizarea.

Ieri cozile din faţa băncilor erau mai mici decât în alte zile, semn că această criză trece, însă rămân bolile societăţii bulgăreşti, cele care au facilitat apariţia crizei: incertitudine, neîncredere în politicienii ocupaţi doar cu propriile interese şi de lupta pentru putere şi o atitudine de genul „fiecare pentru el“, aceasta la un sfert de secol de la căderea comunismului şi după intrarea ţării în UE.

First Investment Bank şi CCB sunt cele mai mari bănci cu capital bulgăresc, iar aceasta le-a făcut vulnerabile la panică. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO