Bănci și Asigurări

Inregistrarea IFN-urilor la BNR inainteaza greoi

12.04.2007, 20:17 86

Ritmul de inscriere in Registre se mentine astfel lent, in ultimele doua luni numarul societatilor trecute in categoria leasing financiar crescand cu numai noua companii. De altfel, cele mai multe institutii financiare nebancare (IFN) inregistrate la BNR sunt incadrate in aceasta categorie.
Alte 39 de companii sunt inregistrate in prezent la categoria "activitati multiple de creditare", fata de 35, cate erau in februarie.
In segmentul microfinantarii sunt acum inregistrate sapte companii, fata de 4 in februarie. Inca o companie de credite de consum - IFN Fingroup Credit, membra a grupului Rompetrol - a fost inregistrata, numarul IFN-urilor trecute in aceasta categorie urcand la doua.
Similar, inca o companie specializata in credite ipotecare - Imocredit IFN- a fost inregistrata, pe langa Credit Europe Ipotecar (fosta Finans Credit Ipotecar), care figura inca din februarie. In categoriile factoring si emitere de garantii este trecuta cate o companie. In total, BNR are trecute in Registrul General 94 de companii, in timp ce pe listele intocmite in vederea inregistrarii figureaza 300 de companii de leasing financiar si alte 48 de companii care desfasoara diferite activitati de creditare. De asemenea, aproape 1.300 de case de amanet si 3.400 de case de ajutor reciproc sunt trecute pe lista de inscrieri.
In aceste conditii si numarul IFN-urilor trecute in Registrul Special a inregistrat o evolutie modesta fata de februarie.
Astfel, acum sunt trecute opt companii in categoria "activitati multiple de creditare", fata de sapte in urma cu doua luni. Din cele opt, cinci sunt detinute de banci din sitem, iar alte trei sunt detinute de gigantul financiar GE Money.
Numarul firmelor specializate in leasing financiar a urcat de la trei la sase. Pe langa acestea, mai este trecuta in Registrul Special si o companie de credite de consum, la fel ca in februarie. In total, numai 15 IFN-uri desfasoara activitati semnificative de finantare.
BNR inscrie in Registrul Special IFN-urile cu capitaluri proprii si surse imprumutate de minimum 50 de milioane de lei si un sold al finantarilor acordate si angajamentelor asumate de cel putin 25 de milioane de lei. IFN-urile care indeplinesc cumulativ cele doua criterii, pentru patru perioade de raportare trimestriala consecutive, sunt trecute in mod automat in Registrul Special.
Acestea sunt obligate sa prezinte rapoarte detaliate ale activitatii desfasurate. De altfel, toate IFN-urile inregistrate la BNR vor fi obligate sa raporteze lunar situatia clasificarii creditelor, respectiv trimestrial date privind adecvarea capitalurilor.
Inregistrarea partiala a jucatorilor din domeniu la BNR este vazuta insa ca o sursa de distorsiune a concurentei pe aceasta piata. Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), a aratat intr-un interviu acordat recent ZF ca aceasta situatie, in care unii jucatori se supun reglementarilor BNR, in timp ce altii nu, face ca principiul liberei concurente sa nu mai functioneze.
Banca centrala isi daduse ragaz initial pana la sfarsitul anului trecut pentru inregistrarea tuturor IFN-urilor, iar ulterior data limita a fost modificata pentru 31 martie 2007. Nici acest termen nu a fost respectat, iar un alt orizont de timp nu a fost indicat.
Ahciarliu estimeaza ca BNR ar putea sa incheie operatiunea de notificare a IFN-urilor pana la sfarsitul lui 2007.
In afara de actualizarea Registrelor, BNR nu a prezentat in ultimele luni alte date privind situatia institutiilor financiare nebancare. In vederea inregistrarii, IFN-urile trebuie mai intai sa se inscrie pe lista BNR, apoi sa depuna o notificare (respectiv actele prin care dovedesc indeplinirea criteriilor stabilite de lege), urmand ca dupa aceasta banca centrala sa exprime un punct de vedere privind activitatea lor.
Cele mai recente date privind notificarea dateaza din noiembrie anul trecut, cand 214 societati erau notificate pentru Registrul General si Special. Potrivit proiectului initial, numai IFN-urile care depusesera actele necesare notificarii pana la 3 august 2006 puteau sa isi continue activitatea. Procesul de notificare se poate prelungi insa, in cazul prezentarii unei documentatii cu erori.
Cele mai recente date ale BNR privind activitatea IFN-urilor dateaza din decembrie 2005. Atunci, IFN-urile detineau capitaluri proprii de 414 milioane de euro si active de 3,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO