Bănci și Asigurări

Insolvenţele s-au înjumătăţit în primele nouă luni, însă impactul financiar şi social propagat în economie este mai mare

Iancu Guda, senior economist în cadrul Coface România:

Aproximativ 90% din firmele care deschid procedura de insolvenţă ajung în 18 luni, în medie, la faliment, 5% în 18-36 de luni, iar restul de 5% încearcă să se reorganizeze cu un plan care durează în medie 2-3 ani. Însă doar 2-3% din cele care încearcă să se reorganizeze reuşesc acest lucru.

Iancu Guda, senior economist în cadrul Coface România: Aproximativ 90% din firmele care deschid procedura de insolvenţă ajung în 18 luni, în medie, la faliment, 5% în 18-36 de luni, iar restul de 5% încearcă să se reorganizeze cu un plan care durează în medie 2-3 ani. Însă doar 2-3% din cele care încearcă să se reorganizeze reuşesc acest lucru.

Autor: Liviu Popescu

12.11.2015, 07:00 753

Numărul de proceduri de insolvenţă deschise în primele nouă luni din 2015 a fost de circa 7.390, în scădere cu 53% faţă de aceeaşi periodă de anul trecut. Însă dinamica este relevantă doar din punct de vedere statistic în condiţiile în care 98% din scădere este raportată în rândul companiilor cu afaceri mai mici de 100.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de Coface, companie spe­cializată în recuperarea de creanţe şi asigurări de credit comercial, pe baza datelor de la Buletinul Procedurilor de Insolvenţa (BPI).

Scăderea insolvenţelor din primele nouă luni este una relevantă strict din punct de vedere statistic, dinamica fiind înregistrată pe fondul unui efect de bază, precum şi al scăderii numărului de insolvenţe în rândul companiilor foarte mici, susţin reprezentanţii Coface.

„Scăderea numărului de insolvenţe se regăseşte în proporţie de 98% în rândul companiilor care oricum nu desfăşurau nicio activitate, cifra de afaceri înregistrată în 2013 era zero sau nivelul veniturilor înregistrate în 2013 nu a depăşit 100.000 de euro“, spune Iancu Guda, senior economist în cadrul Coface România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO