Bănci și Asigurări

Ce se va întâmpla cu salariile românilor după ce guvernul va adopta astăzi prin Ordonanţă de Urgenţă revoluţia fiscală. Cele trei scenarii posibile pentru salariaţi şi angajatori după trecerea contribuţiilor şi scăderea impozitului la 10%. CALCULATOR SALARII direct în ştire - introduceţi brutul şi vedeţi cum va fi modificat salariul dumnevoastră

Autor: Ştefan Stan

08.11.2017, 10:12 93237

Companiile încep să calculeze care este impactul schimbărilor fiscale anunţate de PSD, pe care guvernul urmează să le adopte astăzi prin Ordonanţă de Urgenţă, în ceea ce priveşte impozitarea salariilor şi trecerea contribuţiilor de la companie la angajat.

ZF a prezentat luni cele patru scenarii posibile bazate pe informaţiile disponbiile până la acel moment şi pe calculele Terapia Cluj, pentru un salariu brut 4.000 de lei, atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. 

 
 

De ce fac primarii scandal faţă de revoluţia fiscală a guvernului PSD: Doar primăria generală a Bucureştiului ar pierde un miliard de lei anual după reducerea impozitului pe salarii de la 16%

Oraşul din România care a ajuns din urmă Clujul şi Bucureştiul

Tensiune la cote maxime: Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite acuză Iranul că a declarat război

Momentan, potrivit declaraţiilor ministrului de Finanţe Ionuţ Mişa, reducerea impozitului pe profit la 10%, şi o taxă de solidaritate de 2,25%, alături de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ar fi o certitudine. Măsurile ar urma să fie adoptate de Guvern fără dezbatere parlamentară, direct prin Ordonanţă de Urgenţă, ceea ce a dus la prăbuşirea leului ieri marţi seară şi miercuri dimineaţă. Cursul valutar interbancar a depăşit astăzi pragul de 4,63 lei pentru un euro. 

În prezent, la un salariu brut de 4.000 de lei, un angajat primeşte un salariu net de 2.806 lei. Cât trebuie să plătească o companie în plus şi cât câştigă sau pierde un angajat după schimbările fiscale, în baza noilor calcule ale Terapia Cluj? 

Vedeţi AICI calculatorul de salarii. Introduceţi brut-ul în prima coloană şi vedeţi cum se schimbă salariul dumneavoastră după revoluţia fiscală

 

Cele trei scenarii posibile pentru salariaţi şi angajatori după trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului: (UPDATE) 

1.      Primul scenariu, este transferul de contribuţii sociale de 35%, scăderea impozitului pe venit la 10% şi aplicarea unei taxe de solidaritate de 2,25%, dar păstrarea salariului net pentru angajat. În acest scenariu salariul brut ar creşte la 4,796 lei.  

2.      Al doilea scenariu este cel mai pesimist pentru salariaţi, şi anume transferul de contribuţii sociale în sarcina angajatului cu un impozitul pe venit redus la 10%, plus o taxă de solidaritate de 2,25%, dar salariul brut rămas neschimbat. În acest scenariu, salariul net scade pentru angajat la 2,340 lei, adică 466 de lei care dispar dintr-un foc din portofelul angajatului. 

3.      Al treilea scenariu este de transfer al contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, alături de reducerea impozitului pe venit la 10%, alături de introducerea taxei de solidaritate, dar realizate cu păstrarea costului angajatorului neschimbat. În acest caz, salariul brut ajunge la 4.803 lei, iar salariul net creşte la 2,810 lei, o majorare de numai 6 lei. 

 

Click pe imagine pentru a mări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO