Bănci și Asigurări

Intarirea leului ingrijoreaza BNR, care subliniaza ca ar putea interveni neanuntata

25.06.2007, 18:53 14

Leul continua cursa aprecierii rapide, cotatiile coborand pe piata valutara de la Bucuresti fara un suport evident, pe fondul unor vanzari masive de valuta.
La sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri, euro era cotat la 3,17 lei, cel mai scazut nivel din vara anului 2002. Intr-o singura zi, cotatiile au coborat pe piata interbancara cu mai mult de 1%, iar cursul oficial leu/euro a scazut de la inceputul anului cu aproape 6%.
La sfarsitul saptamanii trecute investitorii straini au reactionat la aparitia unor informatii potrivit carora BNR ar putea interveni pe piata valutara doar daca este "serios ingrijorata" de evolutia cotatiilor. Investitorii straini au interpretat mesajul foarte optimist, considerand ca BNR va permite o fluctuatie libera a cursului. Potrivit declaratiilor oficiale, banca centrala nu a mai intervenit pe piata valutara din toamna anului 2005.
Intr-un interviu acordat MarketNews International joia trecuta, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a subliniat ca este inca prea devreme pentru a se vorbi despre trecerea la un regim de flotare complet libera a cursului, desi o interventie ar putea fi operata numai pe fondul unei ingrijorari "serioase" privind evolutia cotatiilor. Afirmatiile au fost ulterior preluate de Reuters.
In aceste conditii, cotatiile au coborat rapid de la 3,2 lei/euro pana la un minim al zilei de 3,1660 lei/euro, in conditiile in care ordinele de vanzare de valuta si-au gasit cu greu contrapartida. Abia spre sfarsitul zilei au aparut in piata si interese de cumparare, care au dus euro usor mai sus. Volumele tranzactionate au fost semnificative.
In week-end, Isarescu a reintarit pozitia BNR privind regimul de curs partial controlat (managed free floating), care presupune si eventuale interventii, precizand insa ca acestea nu vor fi anuntate. Guvernatorul a aratat, intr-o declaratie acordata ZF, ca o posibila interventie nu va fi anuntata, o asemenea decizie putand fi chiar "contraproductiva". Intr-un interviu acordat Reuters, guvernatorul a aratat ca BNR este ingrijorata ca actualele niveluri de curs s-ar putea dovedi nesustenabile. Pe de alta parte, banca centrala ar prefera sa permita pietei sa stabilizeze evolutia cotatiilor, in defavoarea unei interventii directe.
Aprecierea leului a survenit din nou pe fondul unui sentiment regional favorabil, forintul maghiar si zlotul polonez marcand castiguri similare in fata euro. In schimb, coroana ceheasca sau lira turceasca au inregistrat corectii usoare.
Intarirea leului a fost alimentata si de cresterea dobanzilor pe termen scurt pe piata monetara, care au urcat spre 15% pe an, fata de niveluri de 3%-5% pe an in zilele precedente. Cresterea dobanzilor a aparut dupa ce unele banci au atras agresiv lichiditati, pentru a-si acoperi cerintele de constituire a rezervelor minime obligatorii, in conditiile in care vineri a fost ultima zi din perioada aferenta lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO