Bănci și Asigurări

Interamerican a vandut 10.000 de asigurari de sanatate in trei ani, de sase ori sub tinta initiala

17.12.2008, 19:12 110

Interamerican, companie a grupului olandez Eureko, a vandut 10.000 de asigurari de sanatate in ultimii trei ani si jumatate, adica de la lansarea acestui produs in prima parte a anului 2005.

La data lansarii, managementul companiei isi propusese vanzari de 60.000 de polite in urmatorii trei ani, dar obiectivul nu a fost atins, deoarece piata nu a inregistrat cresterea asteptata. "Interamerican a vandut pana acum 10.000 de polite de asigurare de sanatate si este liderul pietei, estimata la 30.000 de clienti. Piata este in crestere, iar toate studiile arata ca beneficiile extrasalariale pe care le vor cei mai multi angajati de la angajatori sunt asigurarile de sanatate si pensiile private. Noi estimam o crestere a pietei de 20-25% pe an", a declarat Frans van der Ent, directorul general al Interamerican.
Grupul Eureko detine primul spital privat din Romania, Euroclinic, construit in 2005 cu o investitie de 14 mil. euro.
In aceasta vara, olandezii au purtat discutii pentru vanzarea spitalului, valoarea tranzactiei fiind estimata de surse din piata la 30-40 mil. euro, insa Van der Ent afirma ca grupul a renuntat la vanzare.
"A fost o decizie independenta de criza financiara. Orice companie isi evalueaza businessul si se gandeste cum poate creste in viitor: organic sau prin atragerea unui investitor. Am avut discutii de vanzare, dar am decis sa continuam cresterea organica, este mai bine asa."
Anul acesta spitalul va avea o cifra de afaceri de 6,5-7 milioane de euro. "Nu vom face profit, dar nici nu era in planurile noastre acest lucru. Probabil ca vom trece pe profit peste 2-3 ani de acum incolo."
Grupul olandez este prezent si pe piata pensiilor private prin intermediul Interamerican Pensii, care ieri a anuntat in cadrul unei conferinte de presa fuziunea cu fondul de pensii al Bancpost. Cele doua parti nu au facut publica valoarea tranzactiei, insa aceasta este estimata la cateva milioane de euro.
"In scurt timp vom depune documentele de fuziune la Comisia de Pensii Private. Fondul Bancpost va fi absorbit de fondul Interamerican, nu este o fuziune a administratorilor. Am semnat un acord cu Bancpost pentru distributia pensiilor obligatorii ale Interamerican", a declarat Besim Jawad, directorul general al Interamerican Pensii.
 
Fiecare angajat isi va putea vedea contul de pensie anul viitor
 
Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) ar putea fi obligate sa introduca anul viitor aplicatii online prin intermediul carora clientii lor sa aiba acces la situatia contului de pensie, astfel incat sa poata verifica daca angajatorii le vireaza contributiile, a declarat Cristian Rosu, directorul general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In prezent au astfel de aplicatii fondurile administrate de ING, Allianz-Tiriac, Omniasig, Interamerican, BCR si BT Aegon, care au peste 3,25 milioane de clienti, adica 73% din total. Aceasta inseamna ca peste 1,2 milioane de angajati nu au acces imediat la contul lor de pensie privata. "La inceputul anului vom avea discutii cu administratorii de pensii pe aceasta tema, iar dupa aceasta intentionam sa impunem obligatia acestor aplicatii", a spus Rosu. In prezent, contributia la fondurile de pensii obligatorii este de 2% din salariul brut lunar, iar de anul viitor aceasta ar trebui sa creasca la 2,5%. Totusi, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, sustine ca exista posibilitatea inghetarii nivelului contributiei la 2%, din cauza cresterii deficitului bugetului public de pensii. "Exista semnale ca atat PD-L, cat si PSD au in vedere pentru anul urmator oprirea cresterii finantarii pilonului II de pensii la 2% din salariul brut", afirma Giurescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO