Bănci și Asigurări

Interamerican Pensii incepe operatiunile pe pilonul III

04.12.2008, 18:15 29

Olandezii de la Interamerican Pensii au primit ieri autorizarea pentru prospectul schemei fondului de pensii facultative Eureko Confort, intrand astfel efectiv si pe polinul III.

Numarul fondurilor de pensii facultative autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a ajuns astfel la zece, la un an si jumatatea de la deschiderea acestei piete. Comisia a autorizat in acest rastimp opt societati de administrare a fondurilor de pensii facultative.
Interamerican Pensii anuntase ca intentioneaza sa lanseze doua fonduri de pensii facultative, astfel ca ramane de vazut cand va obtine autorizarea si pentru cel de-al doilea, care va avea un grad de risc ridicat. Fondul Eureko Confort are un grad de risc mediu. Pe piata pensiilor facultative au mai intrat recent Asirom-Concordia si Raiffeisen.
Cel mai mare fond dupa numarul de clienti ramanea la jumatatea lui noiembrie ING Optim, administrat de ING Asigurari de Viata, cu 35.319 clienti dupa primele trei saptamani din noiembrie. Urmatoarele fonduri din clasamentul dupa numarul de clienti sunt BCR Prudent (32.987), AZT Moderato (24.510), ING Clasic (19.880), AZT Vivace (16.580), Pensia mea - Aviva (8.353) si Raiffeisen Acumulare (5.810). Cele mai mici fonduri din piata sunt OTP Strateg (320) si Asirom Concordia (210).
Activele nete administrate de cele noua fonduri de pensii facultative erau dupa primele trei saptamani din noiembrie de 72,5 mil. lei (19,1 mil. euro). Cresterea fata de finalul lunii anterioare este de circa 10%.
In alta ordine de idei, CSSPP a anuntat ieri retragerea autorizatiei a patru brokrei de pensii (Sef Pension, Eurobrockfin, Sital, Rentabilitate), deoarece acestia nu au avut nicio activitate in ultimele 12 luni.
Fondurile ar putea primi un impuls anul viitor prin cresterea deductibilitatii pentru sumele economisite de clienti. Din 2009, pragul de deductibilitate va ajunge la 400 de euro atat pentru angajat, cat si pentru angajator, dublu fata de cat este acum. Mai mult, contributiile platite la aceste fonduri vor fi scutite si de plata asigurarilor sociale catre stat.
La fondurile de pensii facultative poate adera orice angajat, suma economisita lunar fiind limitata la 15% din venitul brut.
Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, cel care a aderat la fond trebuie sa fi platit cel putin 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive, sa aiba cel putin 60 de ani la data solicitarii pensiei si suma minima acumulata in cont.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO