Bănci și Asigurări

Investitiile in retea au injumatatit castigul ING Bank

21.03.2007, 19:10 20

Profitul brut al ING Bank s-a injumatatit anul trecut, de la 68 mil. lei la 35 mil. lei (circa 10,3 mil. euro).
"Scaderea profitului reflecta investitiile in dezvoltarea retelei, atat pe retail, cat si pe wholesale. Mi-e greu sa inteleg cum unii isi maresc considerabil reteaua si totusi au cresteri de profit", a declarat ieri Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania si sef al diviziei coporate a bancii.
ING a deschis anul trecut 32 de unitati pentru persoane fizice, administrate in regim de franciza, si sapte sucursale pentru clienti companii, ajungand la un total de 132.
Negritoiu spune ca investitiile in retea vor continua anul acesta pentru ca banca sa ajunga sa opereze circa 200 de unitati, ceea ce va pune in continuare presiuni asupra profiturilor. "Nu ar fi nicio problema, e vorba de bani care intra in Romania", afirma seful ING. Raportul cost/venituri a fost anul trecut de circa 52%.
Negritoiu a declarat ca toate investitiile sunt finantate din surse proprii, iar banca-mama din Olanda nu intentioneaza sa atraga resurse in lei prin emisiuni de bonduri pentru a sustine activitatea din Romania.
Anul trecut, banca a obtinut venituri de 305 mil. lei (aproape 90 mil. euro), in crestere cu 14,9% fata de 2005, fata de un ritm de numai 6,4% in urma cu un an. In acelasi timp, activele totale s-au majorat cu 6,5%, pana la 7,2 mld. lei (circa doua miliarde de euro), insa au incheiat anul in scadere fata de nivelurile atinse in primul semestru.
"Bilantul reflecta volatilitatea pietei bancare, in care creditul a crescut rapid, in timp ce tranzactiile pe pietele financiare au scazut dramatic. Nu au fost emisiuni de titluri de stat, nici alte solutii de plasament pe termen lung", spune Negritoiu.
Soldul depozitelor atrase anul trecut a scazut cu 24%, din cauza retragerii unor clienti nerezidenti. "Unele banci isi maresc bilanturile atragande depozite. Noi nu mizam atat de mult pe depozite de la clienti", a declarat seful ING Bank Romania.
O noutate in portofoliul bancii ar putea fi anul acesta o oferta de asset management. "Asset Management-ul va fi legat de oferta de retail. Insa pentru aceasta este nevoie de o retea de distributie mare, macar 200 de unitati", a spus Negritoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO