Bănci și Asigurări

Ionut Costea, numit presedinte al Eximbank

Ionut Costea, numit presedinte al Eximbank

Ionut Costea asteapta avizul BNR pentru a prelua noua functie (FOTO: Agerpres)

23.02.2009, 18:13 405

Ionut Costea, 49 de ani, presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank Romania, a fost numit ieri in functia de presedinte al Eximbank prin decizia Adunarii Generale a Actionarilor.

AVAS reprezinta statul ca actionar principal al institutiei financiare, cu peste 95% din actiuni, restul titlurilor fiind in posesia celor cinci SIF-uri.
Costea o inlocuieste astfel pe Carmen Radu, care a condus Eximbank in ultimii patru ani, cumuland functia de presedinte executiv cu cea de presedinte al CA.
De asemenea, au fost schimbati alti cinci din cei sapte membri ai Consiliului de Administratie.
Unul dintre noii vicepresedinti este Paul Ichim, fost director si pentru scurt timp secretar de stat in Finante in timpul mandatului lui Mihai Tanasescu. Ulterior, Ichim a lucrat la ING Bank. Celalalt post de vicepresedinte a fost ocupat de Luminita Manolache, in prezent vicepresedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Din CA mai fac parte analistul economic Liviu Voinea, Eduard Goian si Gheorghe Ionescu.
Noii numiti in conducerea Eximbank trebuie sa primeasca aprobarile de la BNR inainte de a-si prelua functiile.
Din ianuarie la sefia AVAS a fost instalat Mircea Ursache, din partea PSD. El a inceput sa faca schimbari in echipele de conducere ale institutiilor aflate sub controlul AVAS.
Costea a intrat in sistemul bancilor comerciale in 2004, ocupandu-se de proiectul infiintarii primei banci specializate in administrarea unui sistem de economisire-creditare pentru locuinte si de crearea cadrului legislativ necesar - Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Inainte de 2000 a ocupat functii publice, fiind secretar de stat in Ministerul Finantelor, iar din 2000 pana in 2004 a fost director adjunct la BERD, la Londra, in constituenta din care facea parte Romania.
In septembrie 2008 a preluat functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank, filiala locala a bancii grecesti cu acelasi nume care este membra a Credit Agricole, cel mai mare grup bancar din Franta.
Eximbank, institutie specializata in acordarea de garantii pentru export si pentru credite, a raportat pe 2008 un profit brut de circa 26,6 de milioane de euro, care ar urma sa fie folosit pentru majorarea capitalului social, care echivaleaza in prezent cu circa 200 de milioane de euro.
Activele bancii se apropie de 750 de milioane de euro.
Prin bugetul de stat, Eximbank a primit circa 42,5 milioane de euro pentru instrumente de asigurare si garantare a operatiunilor de export.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO