Bănci și Asigurări

Isărescu: În România nu facem relaxare cantitativă. Am lăsat ceva lichiditate în piaţă, dar excesul nu face bine "a la long"

Isărescu: În România nu facem relaxare cantitativă....

Autor: Raluca Ghinea

26.05.2015, 12:05 430

"În România nu ne aflăm în această situaţie (de la nivelul zonei euro - n.r.), nu facem relaxare cantitativă, nu forţăm pe nimeni să cumpere titluri de stat. Am lăsat ceva lichiditate în piaţă, însă intenţia noastră nu este să lăsăm excesul de lichiditate a la long, nu face bine", a afirmat marţi Isărescu la conferinţa "Viitorul modelelor de business bancar", organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

El a arătat că şi băncile centrale au fost nevoite să se adapteze, nu numai cele comerciale, prin măsurile neconvenţionale pe care a trebuit să le adopte, în România fiind numite măsuri "neortodoxe".

Şeful BNR a punctat că scopul băncii centrale a fost să arate că exista acest exces de lichiditate, pe lângă "sacul" din rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei deţinute de băncile comerciale la BNR, la nivelul de 10-12%.

"Am vrut să spunem: nu uitaţi că mai este şi această lichiditate! Însă nu chestiunea lichidităţii, a banilor era problema, ci calitatea, relaţia ruptă după o criză păcătoasă între clienţii băncilor şi bancheri", a menţionat guvernatorul.

Isărescu a reluat ideea că în România nu există nici relaxare cantitativă, nici deflaţie, cu toate că rata inflaţiei se va situa pentru câteva luni în teritoriu negativ.

"Deflaţia înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului şi apoi iar la reducerea preţurilor", a conchis şeful BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO