Bănci și Asigurări

Italienii de la Intesa au îngheţat de nouă luni stocul de credite, dar au mai strâns depozite

Italienii de la Intesa au îngheţat de nouă luni stocul de credite, dar au mai strâns depozite

În T3 depozitele au stagnat la 0,5 mld. euro, dar sunt cu 100 mil. euro peste decembrie 2010

Autor: Voican Razvan

10.11.2011, 00:06 741

Intesa Sanpaolo Bank, filiala locală a celui mai puternic grup bancar italian, a înregistrat trei trimestre de stagnare a portofoliului de credite la nivelul de circa 800 mil. euro raportat la sfârşitul lui 2010, potrivit datelor publicate de banca-mamă.

Totuşi, activele băncii au crescut la 1,2 mld. euro în septembrie, cu circa 200 mil. euro peste nivelul din decembrie 2010, în condiţiile în care şi-a dublat portofoliul de titluri de stat la 153 mil. euro. Pe zona de pasive, stocul de depozite a staţionat în T3 la circa jumătate de miliard de euro, dar cu 100 mil. euro peste soldul din decembrie 2010.

În condiţiile prelungirii recesiunii, banca a suferit în nouă luni o dublare a costului riscului până la 484 puncte de bază. Creditele clasificate drept substandard şi cele restructurate au ajuns la 60 mil. euro, nivel aproape dublu faţă de sfârşitul lui 2010. Creditele neperformante însumează aproape 70 mil. euro. Din cauza costului cu provizioane pentru pierderi din credite, Intesa a acumulat după trei trimestre din acest an o pierdere netă de 17 mil. euro, aproape dublu comparativ cu pierderea înregistrată pe tot anul 2010. În contextul stagnării portofoliului de credite, veniturile operaţionale au scăzut cu 6,5% în primele nouă luni, până la

35 mil. euro. Costurile operaţionale au fost reduse cu peste 12%, până la 27 mil. euro.

În România Intesa este o bancă mică, având la jumătatea anului 1,2% cotă de piaţă, însă politica sa de creditare poate fi relevantă în contextul problemelor din zona euro.

În particular, banca locală a avut o situaţie specială, italienii întârziind mai multe luni numirea unui CEO. În iulie a fost instalat Ezio Salvai, 59 de ani. De asemenea, nu au reuşit de câţiva ani să rezolve problema consolidării locale prin absorbţia băncii C.R. Firenze. Oficialii grupului au precizat de altfel în primăvară că nu au niciun plan deosebit de creştere în România.

Banca italiană se numără printre puţinii jucători mari din zona euro care au anunţat că nu vor avea nevoie de capital suplimentar pentru a îndeplini noile cerinţe de prudenţialitate ale Autorităţii Bancare Europene, în timp ce principalul său concurent UniCredit trebuie să găsească peste 7 mld. euro.

La nivel de grup, profitul Intesa Sanpaolo pe nouă luni a scăzut la 1,93 mld. euro, cu circa 12% sub câştigul de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO