Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile şi obligaţiunile italiene scad după ce Berlusconi a spus că va rămâne premier

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

04.11.2011, 18:17 245

Cotaţiile acţiunilor italiene, în special cele bancare, şi ale obligaţiunilor au scăzut puternic după ce premierul Silvio Berlusconi a declarat la summit-ul G20 de la Cannes că nu intenţionează să renunţe la funcţie şi că a refuzat oferta FMI de sprijin financiar, relatează Financial Times.

Berlusconi a afirmat într-o conferinţă de presă că intenţionează să rămână premier şi a cerut ca Italia să fie monitorizată periodic de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în eforturile de reducere a datoriilor, dar că a refuzat o ofertă de asistenţă financiară venită din partea instituţiei.

Titlurile Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, au scăzut cu 4,4%, iar cele ale UniCredit cu peste 5%, scrie Mediafax.

Refuzul ofertei FMI de asistenţă financiară a urcat randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de doi ani cu 0,45 puncte procentuale, la un maxim al şedinţei de 5,66%.

Perspectiva ca Berlusconi să rămână la conducerea guvernului de la Roma a majorat spread-ul obligaţiunilor italiene pe 10 ani faţă de cele germane la 4,6 puncte procentuale.

Costul împrumuturilor Italiei pe termen de zece ani se apropie de un nivel de 7%, la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară sprijin financiar internaţional.

Randamentul obligaţiunilor italiene cu maturitate la 10 ani a urcat vineri, la Roma, la 6,4%, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO