Bănci și Asigurări

Leasingul imobiliar a ajuns la 17% din piata si isi reduce decalajul fata de cel auto

Leasingul imobiliar a ajuns la 17% din piata si isi reduce decalajul fata de cel auto
19.11.2009, 00:00 52

Leasingul imobiliar detinea la sfarsitul lunii septembrie 17%din totalul pietei de leasing din Romania, comparativ cu numaisapte procente in aceeasi perioada din 2008, in conditiile in carea scazut cu "doar" 40% pe o piata unde cifra de afaceri a coboratin medie la un sfert din nivelul consemnat in anii trecuti,potrivit statisticilor Asociatiei Societatilor Financiare(ALB).

Cel mai afectat segment a fost leasigul de vehicule, careinregistreaza si cea mai mare cota de piata, unde valoareatranzactiilor a coborat de la peste 875 de milioane de euro inseptembrie anul trecut la mai putin de 210 milioane de euro lasfarsitul trimestrului trei din 2009. Ponderea leasingului devehicule in totalul operatiunilor firmelor de profil a scazutastfel de la 71,6% la 63,6%.

Firmele de leasing nu se confrunta doar cu problema uneiactivitati scazute pe partea de finantari pentru achizitionarea devehicule, ci si cu cea a unui numar din ce in ce mai mare declienti care nu isi mai platesc ratele. Astfel, multe dintre firmeau ajuns sa aiba sute de anunturi cu masini scoase la vanzare dupace au fost recuperate de la clientii rau-platnici.

In unele cazuri, autovehiculele se intorc in parcurile firmelorde leasing dupa doar cativa mii de kilometri parcursi. Iar inconditiile in care preturile raman destul de ridicate in comparatiecu un vehicul nou, cererea nu acopera oferta firmelor de leasing sio parte dintre firme s-au orientat chiar catre exportul de masinirecuperate de la clienti.

Jucatorii de pe piata se asteapta ca revenirea la nivelul anuluitrecut, care a fost cel mai bun an pentru piata de leasing dinRomania, sa nu aiba loc mai devreme de 2011 sau 2012.

Si segmentul leasingului de echipamente si-a diminuat cu aproape1,5% cota detinuta in totalul pietei de leasing, afacerile pe acestsector coborand de la 2,9 miliarde de euro la putin peste 685milioane de euro.

Leasingul de echipamente pentru constructii a inregistrat celmai puternic declin, cota sa coborand de la 54% in septembrie anultrecut la 27% la sfarsitul primelor noua luni din 2009. Declinulsurvine in conditiile in care prabusirea activitatii din sectorulconstructiilor nu a fost contrabalansata de proiecte majore deinvestitii in infrastructura publica. In schimb, echipamentelepentru agricultura au ajuns de la 5% la 12% din totalulfinantarilor.

In cazul leasingului imobiliar, cea mai mare crestere a cotei depiata a fost inregistrata pe segmentul terenurilor, care au ajunssa reprezinte 34% din finantarile acordate comparativ cu doar 13%in septembrie anul trecut. Segmentul spatiilor de birouri a ajuns,de asemenea, de la o cota de 14% la o cota de 23%.

Activitatea firmelor de leasing se desfasoara in continuare inproportie de peste 90% pe segmentul corporatiilor, in timp cefinantarile de bunuri achizitionate de persoanele fizice abiadepasesc 8% din total. Piata de leasing este controlata inproportie de peste 60% de subsidiare ale bancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO