Bănci și Asigurări

Legea „dării în plată“ se aplică şi pentru cei care au luat credite pentru firmă şi au garantat cu casa?

Legea „dării în plată“ se aplică şi pentru cei...

Autor: Claudia Medrega

14.12.2015, 00:07 3931

BNR susţine că legea privind „darea în plată“ a imobilului s-ar putea aplica şi în cazul creditelor luate de companii cu ga­ranţii imobiliare aduse de acţionari (codebitori), nu doar pentru populaţia care a luat credite cu garanţii imo­bi­liare, extinderea sferei de cuprindere putând să ducă la pierderi mai mari pentru bănci.

„Acesta este un caz important şi noi l-am descoperit mai târziu jucându-ne cu interpretările şi încercând să de­ru­lăm posibilele scenarii. Este o situaţie practică foarte frec­ventă - cele mai multe societăţi mici şi mijlocii din România care iau credit pentru capital de lucru nu au ga­ran­ţii suficiente ale societăţii şi se cere garanţia acţio­na­ru­lui. Acţionarul ce să aducă? Casa lui, de regulă. În cazul com­pa­niilor, creditul pentru finanţarea capitalului de lucru de­pă­şeste garanţia pusă de acţionar“, a declarat Bog­dan Oltea­nu, viceguvernator al BNR.

Banca centrală a estimat că impactul legii asupra sis­te­mu­lui bancar se ridică la circa 2-4 mld. lei, luând în consi­de­ra­re doar împrumuturile ipotecare pentru popu­laţie, doar efectele directe şi imediate, şi neţinând cont de faptul că le­gea poate să fie aplicată şi pentru codebitori.

Aplicarea acestei legi înseamnă că persoana fizică ce­dea­ză bunul pe care l-a ipotecat şi tot creditul companiei se stin­ge. „Nu ştim nici câte credite sunt în această situaţie, nici­decum să putem să cuantificăm asta“, a spus Eugen Rădu­lescu, directorul direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, care etichetează această prevedere - care probabil a fost o „scăpare“ - ca fiind „halucinantă“.

Suma restantă totală la creditele pentru persoanele fizice cu garanţii ipotecare este de 4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO