Bănci și Asigurări

Leul a mai bifat o zi de crestere

29.01.2004, 00:00 12



Leul, in care isi arata increderea toti bancherii in frunte cu guvernatorul BNR, a continuat sa se intareasca ieri pe piata valutara interbancara, atat fata de euro cat si in raport cu dolarul american.



Motivul: mult asteptatul surplus de valuta si-a facut simtita prezenta, ori, mai exact spus, ordinele de vanzare de valuta au fost mai substantiale decat cele de cumparare.



Jucatorii apreciaza ca nu este decat o situatie concjuncturala de sfarsit de luna, care nu poate fi luata drept inceput al unei tendinte pe piata valutara. Aceasta a dat, insa, semne de echilibrare, dupa deficitul puternic inregistrat in prima saptamana de tranzactionare din acest an.



Banca Nationala a calculat un curs de 40.718 lei pentru un euro, in scadere cu 92 de unitati fata de ziua precedenta. Dolarul american a fost cotat la 32.320 de lei, cu 380 de unitati mai ieftin decat marti. Cu alte cuvinte, o ocazie buna pentru mici cumparari de valuta. Banca centrala insa nu cumpara, anticipand posibila volatilizare a actualului surplus de valuta, la inceputul lunii viitoare, situatie in care ar ajunge sa vanda ceea ce ar fi cumparat in aceste zile.



In ultima luna, dolarul a pierdut 0,7 puncte procentuale in raport cu leul. Deprecierea nominala a monedei nationale fata de euro a coborat in ultimele zile sub 0,2% in decurs de o luna.



Pe pietele internationale, euro a avut ieri o miscare usor ascendenta, trecand in a doua parte a zilei de cota de 1,26 dolari americani. Saptamana viitoare sunt programate sedintele consiliilor de politica monetara atat ale Rezervei Federale a SUA, cat si a Bancii Centrale Europene, numai in cazul ultimei existand o slaba posibilitate a unei decizii de modificare a dobanzii de referinta in sensul reducerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO